Opleidingen

NVTZ Academie

De NVTZ Academie biedt u een actueel, uitdagend een veelzijdig opleidingsprogramma, zowel voor aanstaande, beginnende als ervaren toezichthouders. Tevens bieden we voor personen die geen toezichthouder (meer) zijn, maar die grote affiniteit hebben met toezicht in zorg & welzijn en een bijzonder lidmaatschap hebben, een aantal geselecteerde cursussen aan. 

Snel naar

Meeting onderzoek

Opleidingen

Het aanbod van de NVTZ Academie is hoogwaardig, actueel, uitdagend, compact qua tijdsinvestering én praktijkgericht.

thuiswerk

Online Colleges

Naast de fysieke opleidingen, biedt de NVTZ Academie u diverse online colleges aan.

post-it aan de muur

Voor uw raad van toezicht is het mogelijk om een op maat gemaakt programma, oftewel incompany traject, aan te vragen.

Over de NVTZ Academie

De Academie biedt een uitgebalanceerd scholingsprogramma voor de aanstaande, de beginnende, de ervaren en de zeer ervaren toezichthouder.

NVTZ Academie Nieuws

Nieuwe editie van de InnovatietripNL voor Toezichthouders

Wegens het succes van de vorige edities vindt er op donderdag 12 en vrijdag 13 september 2024 een nieuwe editie plaats van de ‘InnovatietripNL voor Toezichthouders’. Gaat u met ons mee op deze unieke innovatietrip?

Nieuw online college ‘De toezichthouder als hoeder van de dialoog’

In het nieuwe verdiepende online college, gebaseerd op de principes van Dialogisch Leiderschap, benadrukt het belang van zelfreflectie en dialoog binnen de raad van toezicht. Door concrete voorbeelden en praktische richtlijnen worden toezichthouders gestimuleerd om effectiever te handelen en zich aan te passen aan veranderende rollen binnen de zorgsector.

Nieuwe editie Governance Colleges op woensdag 29 mei 2024

Enkele keren per jaar organiseren NVZD, NVTZ en Avicenna Academie voor Leiderschap gezamenlijk de Governance Colleges: diepgaande en kritische colleges over zorg- en samenlevingsvraagstukken, waarin thema’s met betrekking tot Goed Bestuur centraal staan.

Opleidingen

Het aanbod van de NVTZ Academie is hoogwaardig, actueel, uitdagend, compact qua tijdsinvestering én praktijkgericht. Het biedt antwoorden op vragen van toezichthouders, doordat er instrumenten en methoden aangereikt worden die elders succesvol toegepast zijn. Er wordt gewerkt met relatief kleine groepen deelnemers, zodat ingebrachte casuïstiek en dilemma’s in dialoog met de mededeelnemers en docenten besproken kunnen worden. Er zijn diverse vormen van opleidingen en kennisoverdracht ontwikkeld.

Te onderscheiden zijn:

  • Compacte cursussen op basis van kennisoverdracht
  • Compacte cursussen voor vaardigheidsontwikkeling
  • Thematische eendaagse sessies
  • Online colleges
  • Jaarlijkse ‘Upload’ en overige congressen voor toezichthouders in zorg en welzijn

Variëteit deelnemersgroep 

Aan alle opleidingen van de NVTZ Academie kunnen maximaal 2 leden van eenzelfde raad van toezicht deelnemen aan dezelfde deelnemersgroep. Uit ervaring is gebleken dat wanneer er meer dan 2 leden van eenzelfde raad van toezicht deelnemen aan dezelfde deelnemersgroep dit (onbewust) het groepsproces kan beïnvloeden. Daarnaast kan het nuttig zijn om ook ervaringen te horen van anderen buiten uw eigen raad van toezicht.

Online leeromgeving

Voor alle opleidingen maakt de NVTZ Academie gebruik van een hybride werkvorm: de fysieke bijeenkomst(en) combineren we met een online leeromgeving. Juist deze combinatie zorgt voor een optimale leercontext waar ruimte wordt geboden om met vertrouwen zelf op zoek te gaan naar antwoorden op vragen en waar reflectie gericht is op uw persoonlijke ontwikkeling.

De inhoud van deze online omgeving is volledig afgestemd op de door u gekozen opleiding en biedt u de mogelijkheid tot een goede voorbereiding, zodat u het maximale uit de dag haalt. Zo kunt u bijvoorbeeld alvast een e-introductieCollege bekijken, bijbehorende opdracht(en) maken, vragen stellen aan de docent of relevante documenten doornemen.

In de uitnodiging voor deelname, die u ongeveer drie weken voor de start van uw opleidingsdag ontvangt, vindt u meer informatie over de online omgeving en krijgt u een inlogcode. Om toegang te krijgen tot het online deel van de opleiding maakt u zelf een profiel aan op de leeromgeving. Na bevestiging hiervan kunt u uzelf met de ontvangen code aan de betreffende opleiding koppelen.

Online Colleges

Naast de fysieke opleidingen, biedt de NVTZ Academie u diverse online colleges aan. Deze colleges zijn compacte programma’ s rondom thematieken die er spelen in de zorg- en welzijnsbranche, maar ook op het gebied van toezichthouden in het algemeen. Ze bieden u de mogelijkheid uw kennis te vergroten waar en wanneer het u uitkomt. In maximaal 1,5 uur geven experts u een inhoudelijke en actuele update op één specifiek en relevant thema en wordt u uitgedaagd met interessante vragen. Deze online colleges zijn vormgegeven door de docenten die ook ingezet worden in het opleidingsaanbod van de NVTZ academie.

thuiswerk

Incompany mogelijkheden

Voor uw raad van toezicht is het mogelijk om een op maat gemaakt programma, oftewel incompany traject, aan te vragen. Op basis van een telefonische intake met onze programmamanager wordt er een juiste match gemaakt met één of meerdere passende experts.

De NVTZ Academie brengt de aanvrager in contact met de passende docent of sessiebegeleider. Vervolgens wordt er met de expert het programma, de opzet, data en de daarmee samenhangende kosten afgestemd. Het incompany programma wordt als maatwerk training gezien en kan door de expert worden afgestemd op eventuele vragen en behoeften vanuit de organisatie.

Voorbeelden thema’s

Er zijn diverse thema’s mogelijk voor een incompany programma. Voorbeelden van veelgevraagde thema’s zijn: allianties en samenwerkingen, proactief toezichthouden, toezichthouden als team, integriteitsvraagstukken, waardegedreven toezicht, boardroom dynamics etc.

Het is daarnaast ook mogelijk om met uw raad een reguliere opleiding binnen het bestaande programma van de NVTZ Academie incompany af te nemen. Bekijk hier ons volledige opleidingsprogramma

Voor (aan)vragen:

Wilt u met ons in contact komen over een specifiek vraagstuk binnen uw raad van toezicht? Of wilt u weten wat er mogelijk is voor uw raad en het gewenste thema? Stuur ons dan een mail. De NVTZ Academie neemt vervolgens contact op om een telefonische intake met u in te plannen om de wensen in kaart te brengen en een passende match te maken. Uiteraard zijn wij ook bereikbaar voor vragen op het telefoonnummer 0570 – 76 00 06.

Bent u (nog) geen toezichthouder?

Bent u (nog) geen toezichthouder, maar wilt u wel gevoed worden op inhoudelijke thema’s die in de zorg- en welzijnsbranche actueel zijn? Met een bijzonder lidmaatschap kunt u o.a. tegen ledentarief de volgende cursussen van de NVTZ-academie volgen:

Over de Academie

De Academie biedt een uitgebalanceerd scholingsprogramma voor de aanstaande, de beginnende, de ervaren en de zeer ervaren toezichthouder. Tevens bieden we voor personen die geen toezichthouder (meer) zijn, maar die grote affiniteit hebben met toezicht in zorg & welzijn en een bijzonder lidmaatschap hebben, een aantal geselecteerde cursussen aan. Zowel de actualiteit als meer fundamentele thema’s zijn verwerkt in het curriculum. Er wordt niet alleen aandacht besteed aan kennis, maar ook aan vaardigheden en kunde.

Programmaraad

De NVTZ Academie werkt met een programmaraad, waarin bestaande opleidingen worden geëvalueerd en nieuwe opleidingen worden geïnitieerd en/of beoordeeld. Voortdurend wordt bekeken of er nieuwe thema’s zijn waarvoor nieuwe opleidingen ontwikkeld moeten worden. Tevens wordt gemonitord hoe de kwaliteit van de opleidingen is.

Experts

De NVTZ Academie werkt samen met diverse organisaties, ervaren toezichthouders en inhoudelijke experts, die bereid zijn om kennis en ervaringen te delen in sessies en andersoortige groot- en kleinschalige bijeenkomsten.

Regiepartner

Avicenna Academie voor Leiderschap is regiepartner voor de NVTZ Academie. Dit houdt in dat zij samen met NVTZ de Academie zowel inhoudelijk als organisatorisch vormgeeft.

Contact NVTZ Academie

Voor de NVTZ Academie werkt de NVTZ samen met Avicenna Academie voor Leiderschap. Die als regiepartner optreedt. Voor inhoudelijke en organisatorische vragen over onze opleidingen, kunt u contact opnemen met de NVTZ Academie

academie@nvtz.nl
0570-760006