Over Paul van der Wijk

Sinds meer dan dertig jaar ben ik actief in de publieke sector. Als gezondheidseconoom deed ik onderzoek naar kosten en effecten van nieuwe medische behandelmogelijkheden. In 1999 promoveerde ik op het proefschrift “Economics: Charon of Care”. Kort daarna maakte ik de overstap naar de wereld van de zorgverzekeringen, als contract- en regiomanager bij Menzis en Achmea. Vanaf 2007 ben ik actief geweest als bestuurder, onder meer bij het Martini ziekenhuis, Kentalis, de Hanzehogeschool en het Wilhelmina Ziekenhuis Assen, met een voorkeur voor complexe verandertrajecten, zoals de fusie van het Ommelander Ziekenhuis, maar ook een aantal grote bouwprojecten. In de zomer van 2022 besloot ik te stoppen als bestuurder om op zoek te gaan naar een andere balans tussen werk en privé.

Op dit moment ben ik actief als toezichthouder bij verschillende organisaties binnen en buiten de zorgsector. Daarnaast ben ik betrokken bij de University of Groningen Business School, waar ik verantwoordelijk ben voor een executive MBA in de zorg, waar talent verder wordt opgeleid om impact te hebben in het zich transformerende landschap van de zorg. Ik ben auditor bij de NVZD en werk tot slot als ZZP-er, veelal als bestuurlijk adviseur.

Het vak van toezichthouder verandert: het vooropstellen van maatschappelijk belang, het zoeken naar netwerksamenwerking, het stimuleren en (mede) initiëren van innovatie, aandacht voor duurzaamheid: het zijn zo maar enkele ontwikkelingen die ook aandacht vragen van raden van toezicht en daarmee van de NVTZ. Ik draag graag bij aan onder meer de verdere ontwikkeling van het vak, de vereniging, domein overstijgende samenwerking en de relatie met stakeholders.

Lees ook