Over Lottie van Starkenburg

Branche ambassadeur dienstverlenende organisaties

Na twee succesvolle bijeenkomsten heeft de NVTZ de branche dienstverlenende organisaties als nieuw onderdeel toegevoegd. Lottie van Starkenburg is branche ambassadeur.

Wat bedoelen we met dienstverlenende organisaties? De meeste organisaties in de zorg verlenen zorg: ziekenhuizen, huisartspraktijken, verpleeghuizen, enz. Sommige organisaties verlenen niet zelf zorg, maar zijn op een andere manier bezig met het verbeteren van de zorg. Denk hierbij aan Regionale Ondersteuningsstructuren (ROS-sen), kennisinstituten en belangenorganisaties. Ze voelen zich verbonden met de zorgsector, want ze werken aan hetzelfde doel: goede zorg en goede kwaliteit van leven. Ze verlenen geen zorg, maar diensten die van organisatie tot organisatie verschillen.

Waarom aparte aandacht voor toezichthouders bij dienstverlenende organisaties? Toezichthouden bij zo’n organisatie is uitdagend. Wanneer doet jouw organisatie de goede dingen op de goede manier? Wat is de impact van jouw organisatie? Hoe krijg je daar als toezichthouder zicht op zonder kwaliteitskader, inspectie of certificeringen? Wat betekent de financiële afhankelijkheid van één grote geldschieter voor de strategie? Welke kennis en netwerken zoek je voor de raad van toezicht? Als toezichthouder bij een dienstverlenende organisatie moet je veel meer zelf bedenken dan als toezichthouder bij een verpleeghuis of ziekenhuis. Het is waardevol en inspirerend om deze vraagstukken met andere toezichthouders te delen.

Mijn naam is Lottie van Starkenburg. Ruim zes jaar geleden ben ik het vak van toezichthouder ingerold bij PGOsupport. PGOsupport is een onafhankelijke kennis- en adviesorganisatie bij patiëntenparticipatie. De dienstverlening voor patiëntenorganisaties wordt grotendeels bekostigd uit een aanbesteding van VWS. Gegrepen door het vak van toezichthouder werd ik ook toezichthouder bij Brentano, een organisatie voor ouderenzorg in Amstelveen. Ook uitdagend, maar op een heel andere manier. Toen werd ik me ervan bewust hoeveel mijn collega toezichthouders en ik bij PGOsupport zelf moesten bedenken. Vragen waarmee we bij de NVTZ geen herkenning vonden. Dat heb ik aangekaart bij de NVTZ en zo is het balletje gaan rollen.

Mijn dagelijks werk als gids in eigen-zinnig leven is het ontwikkelen van ideeën voor voluit leven met een langdurige ziekte, beperking of kwetsbaarheid. Ik schreef o.a. het boek ‘Energiek leven – anders kijken naar vermoeidheid bij chronische aandoeningen’. Mijn achtergrond is divers: een promotieonderzoek in de sterrenkunde, opleiding ‘Ethiek in de zorgsector’ van RadboudUMC, gewerkt als adviseur bij o.a. een zorgverzekeraar en ZonMW, en ook al meer dan twintig jaar chronisch patiënt. Alle grote vragen waar de zorg voor staat leef ik ook zelf. Anders kijken naar vraagstukken, vanuit verschillende perspectieven, is mij op het lijf geschreven.

Lees ook

Barbara Geurtsen

Branche ambassadeur Welzijn

Piet Overduin

Branche ambassadeur GGZ

Victor van Dijk

Branche ambassadeur Ouderenzorg