Sandra Mulder, een meervoudig ervaringsdeskundige toezichthouder

Sandra Mulder was anesthesioloog van beroep en is lid van verschillende Raden van Toezicht in de zorg: Gelre ziekenhuizen, de Sint Maartenskliniek en het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Tien jaar geleden had zij een ernstig ongeluk waarop een revalidatie van een jaar volgde. Inmiddels is zij grotendeels hersteld en aan de slag; in haar toezichthoudende activiteiten neemt ze haar ervaringen mee.

“Als toezichthouder of specialist maak je in het algemeen niet mee wat het betekent om ernstig ziek te zijn en naar het ziekenhuis te moeten. Ik kan je zeggen: het is echt een totaal andere ervaring! De band die ik als patiënt heb met zorgverleners, waaronder de medisch specialisten, is totaal anders dan de band die ik met collega’s krijg als ik met hen samenwerk.”

Lees het hele interview

Bekijk ook

Interview met Marian Tankink over toezicht houden met de zorgvrager op het netvlies

Marian Tankink – in het dagelijks leven werkzaam als onder andere cultureel antropologe en consultant voor internationale hulpverleningsorganisaties en de VN. Tot voor kort was zij lid van de RvT van SEIN.

Interview met Nyncke Bouma

Nyncke Bouma is toezichthouder bij verschillende zorgorganisaties en een woningbouwcorporatie. Daarvoor heeft ze ook bestuurlijke functies in de zorg gehad. In beide functies ervaart ze hoe belangrijk het ervaringsdeskundige perspectief is voor goed toezicht en bestuur. Ze is razend enthousiast over thematische radenbijeenkomsten en vertelt daarover in dit interview.

Marcel van Nattem: Ervaringskennis: misschien nog wel belangrijker dan ervaringsdeskundigheid!

De eerste tijd was het wennen, een zoektocht naar mijn rol en meerwaarde. Gelukkig had ik al ruime bestuurlijke ervaring in mijn werk, maar ik was nog niet betrokken geweest bij een organisatie met de omvang van Iriszorg