Je verdient alle tijd en geld dubbel en dwars terug

Wat heb je als zorgondernemer aan goed toezicht? We vroegen het aan Miriam Dragstra, CCO bij de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en onafhankelijk voorzitter van de klankbordgroep programma Wtza NVTZ.

“Binnen de kleinschalige zorg is er nu veel aan de hand. Door de Wtza moeten veel zorginstellingen een raad van toezicht van drie personen oprichten. En dat kan weerstand oproepen. Ondernemers in de zorg hebben het tenslotte al druk zat met zorg verlenen.

Vooruithelpen vs controleren

Toch kan een rvt juist helpen. Wat mij betreft is het woord ‘toezichthouder’ ook eigenlijk achterhaald. Het schrikt af. Toezichthouders doen namelijk veel meer dan alleen ‘controleren’. Ze helpen, denken mee, spiegelen en klankborden.

Met de raad en het bestuur los je gezamenlijk problemen op, bekijk je issues van verschillende kanten om de beste beslissingen te nemen. Wat werkt, wat niet? Wat past bij ons? Toezichthouders zien kansen. Ze kunnen je introduceren bij de juiste mensen en brengen een heel nieuw netwerk en een bak aan ervaring mee.

Ik zeg dan ook veel liever: als je als zorginstelling een rvt gaat inrichten, krijg je er een groep getalenteerde en ervaren mensen bij die je echt vooruit kunnen helpen.

Continuïteit en denkvermogen

Als bestuurder weet en zie ik in de praktijk wat een goede rvt kan betekenen, mits de toezichthouders goed bij je passen, en het juiste profiel hebben. Ze houden je als onderneming een spiegel voor en ze laten je op een andere manier kijken, waardoor je betere beslissingen kunt nemen.

De belangrijkste taak van een rvt is natuurlijk zorgen voor de continuïteit van de onderneming. Daarbij kijken ze naar alle belangen, zoals die van medewerkers, van de aandeelhouders, de maatschappij.

Ondernemers kunnen eigenwijs zijn, of soms zelfs blijven hangen in hun eigen gelijk. Met een rvt organiseer je collectieve wijsheid en verbreed je je denkvermogen.

Op de toekomst voorbereid

Ondernemer zijn kan ook eenzaam zijn. Met je raad kun je over onderwerpen praten die jou bezighouden. Waar wil je als ondernemer naartoe? Hoe zie je de toekomst? Hoe wil je je bedrijf overdragen?

Veel mensen zijn daar (nog) helemaal niet mee bezig. Een raad dwingt je daar toch over na te denken, wat alleen maar goed is. Hoe eerder je bent voorbereid op de toekomst, hoe beter.

Ik zie best veel weerstand om een rvt te beginnen, maar ik heb nog nooit gehoord dat iemand het vervelend vond om een raad te hebben. Ondernemers ervaren het uiteindelijk allemaal als een waardevolle toevoeging en steun.

Als je als zorginstelling een rvt gaat inrichten, krijg je er een groep getalenteerde en ervaren mensen bij die je echt vooruit kunnen helpen.

Miriam Dragstra

Vinkje zetten?

Je moet als ondernemer wel bereid zijn om het gestructureerd op te pakken. Want hoe beter je het toezicht organiseert, hoe meer je eraan hebt. Steek dus ook energie in het maken van een jaaragenda, met zaken zoals de begroting, HR-beleid en onderwerpen die jouw commissarissen aandragen erop.

Richt je alleen een rvt op om een vinkje te zetten? Dan krijg je een lastige tijd. Want in mijn ervaring wordt een raad die haar rol niet kan vervullen een narrige raad. En je moet ze ook nog eens betalen. Een toezichthouder wil constructief meebouwen en samen met jou verkennen wat werkt en wat niet.

Oproep: hou de regie

Kost het tijd en geld om het te regelen? Ja, en je moet al zoveel. Maar toch roep ik zorginstellingen op: treed naar voren, houd de regie en wacht niet tot het te laat is en regel je toezicht. Je verdient alle tijd en geld dubbel en dwars terug, met mensen die de rust bewaren en je tijdig in de juiste richting sturen.”

Vind toezichthouders via Wtzatoezicht.nl

Ga jij door de Wtza een raad van toezicht oprichten? Vind toezichthouders via Wtzatoezicht.nl en krijg een rvt waar je echt iets aan hebt.

Bekijk ook

Handreiking verslag interne toezichthouder

Vanaf boekjaar 2022 is de externe verantwoording van zorgaanbieders aanzienlijk uitgebreid. Een belangrijke nieuwe opgave voor veel zorgaanbieders is de verantwoordelijkheid voor een zelfstandig verslag van de interne toezichthouder.

Interview met beleidsmedewerker Simone van Kan (Koru Kraamzorg) over het NVTZ Ondersteuningsprogramma Wtza – intern toezicht

Per 1 januari 2022 is de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) in werking getreden. Onderdeel van deze nieuwe wet is dat het intern toezicht voor een grotere groep zorgaanbieders verplicht is.

Je krijgt er een netwerk aan hulp bij

Wat is de meerwaarde van een raad van toezicht? We vroegen het aan Ranoma van den Berg.