Je krijgt er een netwerk aan hulp bij

Meerwaarde van een raad van toezicht

Wat is de meerwaarde van een raad van toezicht? We vroegen het aan Ranoma van den Berg, die onlangs als directeur van de snelgroeiende zorgorganisatie Visite Zonder Zorgen op zoek moest naar een raad van toezicht. “Ze hebben me nu al zóveel waardevol advies gegeven.”

Het ontstaan van Visite Zonder Zorgen begon met de wil om het verschil te maken. Na geruime tijd in de thuiszorg werkzaam geweest te zijn, viel het Ramona van den Berg en haar zakenpartner op dat er veel eenzaamheid bij mensen speelt. “Hier wilden wij iets aan gaan doen. Natuurlijk verlenen wij ook bepaalde thuiszorg, maar op nummer één staat het sociale contact met onze cliënten. We houden bij Visite Zonder Zorgen van een kopje koffie en een praatje, helpen bij dagelijkse taken en doen kleine klusjes. Omdat wij dit ook voor mensen met dementie wilden gaan doen, moesten wij een rvt oprichten.” 

In ons voordeel

En dat moest ook nog eens snel gebeuren. “Ik schrok daar in eerste instantie best van”, vertelt Ramona. “Ik had me nooit eerder verdiept in toezicht en ineens moest ik drie toezichthouders aanstellen. Waar en hoe ging ik dat voor elkaar krijgen? En wilde ik wel vreemden binnenhalen die me gingen controleren? Maar toen ben ik gaan researchen en besefte ik dat intern toezicht in ons voordeel zou kunnen werken. We zijn een groeiende organisatie en waren al vaak genoeg tegen kwesties aangelopen waar we extra hulp en advies bij konden gebruiken. Dus ik ben gewoon aan de slag gegaan.” 

Via de website van de NVTZ komt Ramona bij Wtzatoezicht.nl uit, het platform waarop kleinschalige zorgorganisaties in het kader van de nieuwe Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) gericht toezichthouders kunnen vinden voor hun rvt. Daar vindt ze drie toezichthouders die goed passen bij wat ze nodig heeft. “We hadden gelukkig scherp wat we wilden”, zegt ze hierover. “Drie mensen met verschillende talenten en competenties, op juridisch, zorginhoudelijk en bedrijfsmatig vlak. En die vonden we.”

Goed voor je bedrijf

Nu heeft Visite Zonder Zorgen mensen aan boord die hen aanvullen en verder op weg helpen, merkt Ranoma in de praktijk. “Ze zijn alle drie anders, maar alle drie meedenkend en enthousiast. Ik had meteen een goede persoonlijke klik – wat toch erg belangrijk is. Ik ben zelf heel eerlijk, ik zeg wat ik denk. Zo zijn zij ook. Dat moet ook als toezichthouder, anders heb je er weinig aan. Ik kan ze altijd bellen en ze hebben me nu al zoveel waardevol advies gegeven.”

Hoewel Ramona zich kan voorstellen dat zorgorganisaties zich in eerste instantie zorgen maken als ze aan het toezicht moeten, is dat volgens haar dus niet nodig. “Misschien zien ze het als een belemmering, het kost natuurlijk tijd en ook geld om het te regelen. Maar het levert zoveel op: je krijgt er een heel netwerk van hulp bij. Het is simpelweg goed voor je bedrijf. Maar dan moet je het wel zorgvuldig inregelen, zodat je ook die mensen vindt die je echt nodig hebt. Dat is ons gelukt. Super.”

Bekijk ook

Interview met Iris van Geel over jonge toezichthouders en stigma’s

Iris van Geel studeerde rechten in Nijmegen en is direct daarna begonnen aan een fulltimebaan in de advocatuur. Daar houdt ze zich voornamelijk bezig met commercieel contracten - en aansprakelijkheidsrecht. Daarnaast is ze toezichthouder bij twee zorgorganisaties.

Toezichthouden is een vak… dat leuk is om te leren!

De NVTZ krijgt regelmatig vragen over wat een intern toezichthouder in de praktijk doet. Daar vertellen wij u graag meer...

Mijn raad van toezicht is rond. Dat geeft rust

Oók weer iets dat we moeten regelen.’ Dat was de eerste gedachte van Frank Bruggeman van de Ommer Apotheek toen bleek dat ze door de Wtza een Raad van Toezicht moesten oprichten.