Laden Activiteiten
 • Dit evenement is voorbij.

NVTZ Ledenfestival: Grensverleggend toezicht

Een nieuwe rolneming van toezichthouders in een transformerende samenleving

In dit tijdsgewricht lijken de enorme uitdagingen voor onze samenleving zich meer en meer op te stapelen. De krappe arbeidsmarkt, de duurzaamheidsproblematiek (of kans?), het tekort in de woningmarkt, de data-driven samenleving, de financiering van de benodigde transities. En dit alles met andere demografische verhoudingen. Het is overduidelijk dat we dit gezamenlijk vanuit verschillende entiteiten en posities moeten oppakken, alleen al vanuit het domein overstijgende aspect van de uitdagingen. Het doordenken, met doordachte daadkracht uitvoeren en daarop vanuit dialoog reflecteren zijn hiervoor vereisten. Het vergt ook een fundamentele bezinning op de rol van de interne toezichthouder. Moeten we meer proactief, samen met het uitvoerend bestuur, optreden? Wat is de primaire rol van de raad van toezicht en welke grenzen hanteren we daarbij?

Voor het ledenfestival op woensdag 23 november 2022 hebben we, onder het bezielend dagvoorzitterschap van Julika Marijn (stemgever, presentatrice, actrice), een uitdagende ‘line-up’ van sprekers geprogrammeerd die ons prikkelen om onze bestaande opvattingen en overtuigingen onder de loep te nemen en te verkennen welke nieuwe wegen we kunnen inslaan:

Prof. dr. Mariette (Jet) Bussemaker is de voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving. Dit belangrijkste adviesorgaan van de regering op het gebied van de volksgezondheid heeft de afgelopen jaren een aantal behartenswaardige adviezen gepubliceerd die oproepen tot fundamentele veranderingen in de wijze hoe we onze zorg inrichten en hoe we onze instellingen zouden moeten besturen. Dit sluit naadloos aan bij het thema van ons festival en kan onze leden inspireren en aan het denken zetten over de consequenties voor hun eigen rolneming. Ook zal zij ingaan op de vraag: Wat vragen de huidige maatschappelijke opgaven zoals de arbeidsmarkttekorten, oplopende gezondheidsverschillen en de dubbele vergrijzing van raden van toezicht en zorgorganisaties?

Prof. dr. Leen Paape (hoogleraar Corporate Governance bij het Nyenrode Center for Entrepreneurship), die deelnemers activeert om eens vergaand anders te denken en te handelen in je rol als toezichthouder.

Prof. dr. ir. Rienk Goodijk (bijzonder hoogleraar Governance in het (semi)publieke domein), die oproept tot meer dialoog en samenwerking tussen toezicht, bestuur en medezeggenschap bij het realiseren van de ingrijpende opgaven voor de toekomst.

In de middag staan diverse workshops gepland waarin in kleinere groepen ingezoomd wordt op de specifieke thematieken over het ‘HOE-dan’? Met onder andere:

 • De rolneming in de raad van toezicht – een oefening voor ‘wie durft…..’
 • De raad van toezicht als hoeder van de dialoog door prof. dr. Rens van Loon
 • Hoe kunnen regels innovatie en ondernemerschap dienen in plaats van beknellen door mr. Loubna Boufrach
 • Rolneming en samenspel met musicus Hans Mantel
 • Van control naar maatschappelijke opgaven door prof. dr. Leen Paape

In het middagprogramma staan de interactieve workshops centraal. U heeft vanaf nu de mogelijkheid om u in te schrijven voor deze workshops. Er vinden twee workshoprondes plaats waarbij u de keuze heeft uit vijf verschillende thema’s per ronde. U kunt per ronde twee voorkeuren en één reservekeuze aangeven. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen per workshop, wordt u ingedeeld bij twee workshops. Hierbij proberen wij uiteraard rekening te houden met uw voorkeur. U kunt de uitbreide workshopbeschrijving downloaden.

Programma

09.30 – 10.15 uur: Algemene Ledenvergadering NVTZ
10.15 – 10.45 uur: Ontvangst NVTZ Ledenfestival     
10.45 – 12.30 uur: Plenair ochtendprogramma

 • Dagvoorzitter – Julika Marijn
 • Welkom – NVTZ 
 • Rienk Goodijk 
 • Leen Paape 
 • Jet Bussemaker 
 • Dagvoorzitter – Julika Marijn 

12.30 – 13.30 uur: Lunch
13.30 – 14.25 uur:  Workshopronde I (55 min)
14.25 – 14.35 uur:  Wisseling workshops
14.35 – 15.30 uur: Workshopronde II (55 min)
15.30 – 16.30 uur: Plenaire afsluiting
16.30 uur: Borrel

Aanmelden

U kunt zich aanmelden via de aanmeld button rechts op deze pagina. 

N.B.: Na aanmelding krijgt u een uitnodiging om gebruik te maken van de NVTZ Ledenfestival app. Deze heeft u nodig om een toegangsbewijs te verkrijgen. 

De NVTZ wil de deelnemers aan het festival, in de aanloop naar en na afloop van het festival, door middel van deze app informeren over het programma en faciliteren om met elkaar in contact te komen. Deze gemakkelijk te bedienen app is van Bundeling en wordt al door veel andere verenigingen gebruikt.

In de app vindt u uw toegangsbewijs tot het ledenfestival. Ook kunt u zien wie er nog meer bij het festival aanwezig zullen zijn en kunt u met hen in contact komen. Dat laatste is AVG-proof, buiten uw naam zijn er in de app geen persoonsgerelateerde gegevens zichtbaar.

In de aanloop naar het festival wordt er regelmatig aanvullende informatie gedeeld in de app. En kunt u zich in de app aanmelden voor twee workshops in het middagprogramma.

Kosten

NVTZ-leden: € 295,-
Niet-leden: € 345,-

Over het event

23 november 2022 @ 09:30 17:00

€295 – €345

Akoesticum

Nieuwe Kazernelaan
Ede, 6711 JC Nederland
+ Google Maps
0318 304 349
Bekijk de site van Locatie

Deel dit event:

Bekijk ook

Regiobijeenkomst Gelderland

25 oktober 2024

09:30 - 13:00 uur

Lunteren

Kosteloos

Ledenfestival : In samenspel met de samenleving

28 november 2024

10:00 - 17:00 uur

Kamerik

195