Netwerkgovernance: nieuw onderzoek en praktijkvoorbeeld te zien in online sessie

Na het inloggen komt u op een pagina met alle sessies van de virtuele conferentie. De sessie over netwerkgovernance vindt u helemaal onderaan deze pagina.

In de online sessie ‘Regionalisering en netwerken; inzichten in netwerkgovernance in de praktijk’ werden de crux en dilemma’s van netwerkgovernance besproken en geïllustreerd met een actueel nieuw initiatief in de regio Limburg. De sessie was onderdeel van het Congres ‘Een nieuwe generatie ouderen langer thuis’. De sessie is net als de andere 60 sessies van het congres nog te bekijken tot 1 januari 2021 op Een nieuwe generatie ouderen langer thuis.

Regionalisering is het credo
De maatschappelijke opgaven van vandaag schreeuwen om grens- en domein overstijgend organiseren, uit de kokers, rondom de behoeften van ouderen. ‘Regionalisering’ is het credo. Dit vraagt niet alleen anders organiseren maar ook innovatie, daadkracht, gedeeld belang en een nieuwe modus voor bestuurders en toezichthouders. Mirella Minkman, lid van de Wetenschappelijke Adviesraad van de NVTZ schetst tijdens de sessie de uitdagingen van netwerkgovernance en verwijst daarbij ook naar de recente publicatie ‘De governance van netwerkzorg ontrafeld’.

Limburg netwerk sociaal domein
In Limburg is ‘Vijf’ opgericht; een nieuwe samenwerking vanuit het sociaal domein om dichtbij en rondom de burger te organiseren metPSW, Wel.kom, De Zorggroep en VIGO-Vincent van Gogh. Zij brengen expertise in op het gebied van welzijn, geestelijke gezondheid, verslaving, ouderen en mensen met een verstandelijke beperking. Hierover vertelt Marc van Ooijen, voorzitter Raad van Bestuur van de Zorggroep.

Nieuw onderzoek netwerkgovernance
Daarnaast biedt Barbara Geurtsen, brancheambassadeur welzijn bij de NVTZ, een inkijkje in haar lopende onderzoek onder toezichthouders rond netwerkgovernance.

Het laatste nieuws

Handreiking beleid onkosten, geschenken en uitnodigingen raad van bestuur

Naar aanleiding van de uitkomsten uit het onderzoek door Nieuwsuur naar het onkostenbeleid van organisaties voor zorgbestuurders, hebben de NVZD en de NVTZ de gezamenlijke ‘Handreiking beleid onkosten, geschenken en uitnodigingen raad van bestuur’ geactualiseerd en geconcretiseerd.

Jeugdgezondheidszorg en samenleving

De inspirerende Actiz bijeenkomst van 8 april jl over “De Symbiose tussen zelforganiserende gemeenschappen en het professionele domein. Maar hoe dan?” sluit goed aan op het themajaar 2024 van de NVTZ.

Governance Update Webinar 29 mei 2024

Schrijf je nu in en laat je inspireren door het gesprek over ondernemen voor het publiek belang in de sectoren zorg en welzijn.