Van de voorzitter

Blogs en interviews

Op deze pagina publiceert de NVTZ regelmatig een bijdrage van onze huidige voorzitter Aad Koster. Dit zullen artikelen zijn met een breed scala aan onderwerpen.

Aad Koster
Aad Koster

Blogs en interviews

Duurzaamheid verdient een hoge plek op de prioriteringsagenda bestuur

De rol die toezichthouders vervulden, was met name gericht op de financiën. Deze rol is in de loop van decennia veranderd. Het onder de aandacht brengen van maatschappelijke vraagstukken binnen de organisatie is daar een voorbeeld van. Duurzaamheid is één van deze vraagstukken.

Toezichthouders zijn de ‘hoeder van de dialoog’

De raad van toezicht is formeel de werkgever van het bestuur en heeft dan ook de taak om in te grijpen als zorgbestuurders de fout in gaan. “Niemand zit te wachten op ophef. Alleen als er zaken niet goed gaan, dan ben je als toezichthouder verantwoordelijk om te handelen”.

Stop met wensbeelden en start het eerlijke gesprek met de samenleving

Burgerinitiatieven moeten meer invloed krijgen in de uitvoering van het Integraal Zorgakkoord (IZA). Dat stelt NVTZ-voorzitter Aad Koster.

Het vergt als toezichthouder lef en inzicht om van de gebaande paden af te wijken

De rol van de huidige intern toezichthouder is veranderd. In plaats van achteruitkijken moeten toezichthouders steeds meer met het bestuur nadenken over en acteren op de zaken die in de toekomst liggen.

Dertig jaar NVTZ: benut diversiteit en omarm verschillen

Hoe is de rol van toezichthouder de afgelopen tijd veranderd? Als voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Toezichthouders in Zorg en Welzijn (NVTZ) komt Aad Koster tot de conclusie: diversiteit en inclusiviteit zijn belangrijker dan ooit.

Toezichthouden is volwassen geworden

Tijdens dit jubileumjaar staan we niet alleen stil bij het verleden en heden, maar kijken we ook vooruit naar de toekomst. Vandaar ons motto: toezien met het oog op de toekomst.