Laden Activiteiten
  • Dit evenement is voorbij.

Theater matinee ‘Overvloed’

Het is niet meer mogelijk om u voor deze bijeenkomst aan te melden. Als u bij de matinee aanwezig wilt zijn dan kunt u een mail sturen naar bureau@nvtz.nl. U ontvangt na aanmelding een factuur van 20 euro per deelnemer in uw mail.

Het thema duurzaamheid is een belangrijke thema voor ons. Wij zijn verheugd dat cabaretier, presentator èn dagvoorzitter bij diverse NVTZ-bijeenkomsten, Patrick Nederkoorn, zijn voorstelling met Sjoerd Groeskamp ‘Overvloed’ speciaal voor NVTZ-leden en -genodigden speelt tijdens een matinee op 11 maart 2024. 

Locatie, datum en programma

De speciale voorstelling van ‘Overvloed’ vindt plaats in de Blauwe Zaal van de Stadsschouwburg, Lucasbolwerk 24 te Utrecht op 11 maart 2024. De kosten voor de voorstelling inclusief koffie vooraf en hapje en een drankje achteraf bedragen 20 euro per ticket.

Het programma voor deze middag ziet er als volgt uit:

14.30 – 15.00 uurOntvangst met koffie
15.00 – 16.30 uurVoorstelling ‘Overvloed’ met cabaretier Patrick Nederkoorn en fysisch oceanograaf Sjoerd Groeskamp. Nagesprek met ‘Klimaatgeneraal’ Tom Middendorp.
16.30 – 17.30 uurAfsluiting onder het genot van een hapje en drankje

Inhoud van de voorstelling Overvloed 

Welkom in het jaar 2100. Zet je radio aan en hoor hoe het de wereld is vergaan. Staat Nederland op palen? Ziet de Amazone zwart? En is die laatste ijsbeer al verdronken? Of wordt er bij het Greta Thunberg-monument gevierd dat we klimaatverandering hebben gestopt? 

In de theatervoorstelling Overvloed komen verschillende toekomstscenario’s aan bod in een mix van cabaret en wetenschap. Fysisch oceanograaf Sjoerd Groeskamp en cabaretier Patrick Nederkoorn bundelen hun krachten en nemen het publiek mee in hun verbeelding over de gevolgen van klimaatverandering. 

Theaterkrant schreef over deze voorstelling: “Overvloed is een geslaagd experiment van een plezierig, interessant, complementair duo, dat met deze urgente voorstelling meer podium verdient dan alleen deze kleine serie in Bellevue.” 

En Marjan Minnesma zegt over de voorstelling in HP/De Tijd: “De voorstelling heeft een diepe indruk op me achtergelaten. Op een luchtige manier lieten ze zien wat er aan de hand is en wat we moeten doen om niet letterlijk kopje onder te gaan.”

Meer informatie op de website

Na de voorstelling ‘Overvloed’ is er een nagesprek met een prominente gast, namelijk de heer Tom Middendorp, voormalig Commandant der Strijdkrachten. Middendorp wordt tegenwoordig de ‘klimaatgeneraal’ genoemd. We praten met hem over zijn zorgen en zijn oplossingen.

In 2016 hield toenmalig Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp een toespraak in het Vredespaleis, waarin hij waarschuwde voor de gevolgen van klimaatverandering. Na afloop werden zijn woorden al snel opgepakt door de media. ‘Middendorp zegt dat klimaatverandering de wereldvrede bedreigt’, schreef de NOS op haar website. De toon was gezet, ‘de klimaatgeneraal’ was geboren.

Dankzij zijn jarenlange ervaring weet Middendorp precies hoe het leger te werk gaat. Het viel hem op dat er heel weinig aandacht was voor het klimaat, en hoe schadelijk dat is voor ons voortbestaan.

Met zijn blik op de toekomst gericht laat Middendorp in ‘Klimaatgeneraal’ zien dat klimaatverandering en onze veiligheid sterk met elkaar zijn verbonden. Vaak ontstaan conflicten, of zelfs oorlogen, door schaarste. Ook kan die schaarste leiden tot migratiestromen en een voedingsbodem zijn voor extremisme. Zo is met name het toenemende tekort aan water een belangrijke aanjager van spanningen.

Maar gelukkig zijn er ook oplossingen: van het omvormen van instituties als de NAVO en krijgsmachten wereldwijd tot aan het opvangen van water uit woestijnlucht; en van samenwerking op het gebied van energieveiligheid tot aan kernenergie als tussenoplossing.

“Klimaatverandering is de grootste uitdaging van deze tijd, maar wij moeten het verschil maken.”

Aanmelden

Aanmelden kan via de aanmeldbutton op deze pagina. U ontvangt na aanmelding een factuur van 20 euro per deelnemer in uw mail. Per organisatie is het mogelijk om maximaal 8 kaarten te bestellen (de bestuurssecretaris heeft de mogelijkheid meerdere mensen van de raad aan te melden via de website).

Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld.  

Over het event

11 maart @ 14:30 17:30

€20

Stadsschouwburg Utrecht – Blauwe Zaal

Lucasbolwerk 24
Utrecht, 3512 EJ
+ Google Maps

Deel dit event:

Bekijk ook

Branchebijeenkomst GGZ

1 juli 2024

14:00 - 17:00 uur

Amersfoort

Kosteloos

Aftrap pilot ‘Leerkringen voor toezichthouders in de Forensische Zorg’

4 juli 2024

13:30 - 16:30 uur

Soesterberg

Kosteloos

Regiobijeenkomst Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Holland

11 juli 2024

15:00 - 17:00 uur

Online

Kosteloos