Tweedaagse NVTZ Lustrumfestival ‘Met het oog op de toekomst’

Festival

Op het tweedaagse NVTZ Lustrumfestival ‘Met het oog op de toekomst’ op woensdag 29 en donderdag 30 november, vierden we ons 30-jarig bestaan. Dat deden we met een mooi programma en een aantal inspirerende sprekers, die ons voornamelijk meenamen naar de toekomst.

De eerste dag vond plaats in Omnia Wageningen. Een eigentijds, duurzaam gebouw, waar we welkom werden geheten door Sebastiaan Berendse. Daarna legde Marian Stuiver in haar presentatie de verbinding met natuur en toezicht. We gingen daarna na een inspirende keynote spreker vanuit de denktank dertig dertigers Jeroen van Geelen, in kleine groepen uiteen (om aan de hand van een aantal thema’s van belang in zorg en welzijn) na te denken over moonshots oftewel het droomscenario. Om dan weer terug te redeneren en te bepalen welke stappen we in de tijd moeten nemen om bij die gewenste moonshot uit te komen. De uitkomsten werden vervolgens gepresenteerd. De dag werd afgesloten met een feestelijk diner.

De tweede dag vond plaats in de Werelt in Lunteren en startte met de Algemene Ledenvergadering, tijdens deze vergadering is voorzitter Aad Koster herbenoemd en werd er ook afscheid genomen van bestuurslid Thea Heeren.

Monica Haimé begon met een terugblik van de eerste dag. Ze kreeg deze dag versterking van Kim Los. In de ochtend hadden we de spreker Joris Arts die net zijn nieuwe boek heeft uitgebracht. Joris heeft ook recent de innovatietripNL begeleid. Hij nam ons mee naar andere merken en bedrijven en inspireerde ons met allerlei voorbeelden van innovaties die daar plaats hebben gevonden. Daar kunnen we in zorg en welzijn van leren, omdat deze bedrijven al heel veel research hebben gedaan naar bepaalde innovaties. Het geeft ook aan dat innovatie serieus aandacht verdient in een organisatie. Je doet het er niet even bij. Daarin hebben toezichthouders een rol. De tweede spreker was Thijs Lijster en hij nam ons mee in de geschiedenis van de meenten en hoe het komt dat dit momenteel weer zo’n actueel thema is. Thijs begeleidde in de middag ook een workshop daarover. In de middag waren nog veel meer workshops. Iedere deelnemer kon zo zijn eigen programma invullen. Aan het einde van de middag vond er nog een geanimeerd panelgesprek met Welmoed Vlieger, Teun Toebes, Erik Dannenberg en Aad Koster plaats. De ochtend en de middagsessie werden afgesloten door de humoristische dichteres Floortje Schoevaart. Daarna was er nog een feestelijke borrel voor de deelnemers.

Presentaties

Download hieronder de presentaties van het festival.

Het laatste nieuws

Ridders & Schurken: toezicht op ethisch ondernemen in de zorg

Het whitepaper ‘toezicht op ethisch ondernemen in de zorg’ is net door een speciale werkgroep van de NVTZ uitgebracht. Hierin heeft de werkgroep zich gebogen over de vraag hoe de raad van toezicht ethisch verantwoord ondernemerschap kan bewaken in de zorg- of welzijnsinstelling waar hij toezicht houdt.

Nieuw aanbod in samenwerking met Governance Academy

De NVTZ Academie is een samenwerking aangegaan met de Governance Academy. Er zijn drie nieuwe programma’s beschikbaar gesteld waar u als lid van de NVTZ Academie aan kunt deelnemen.

NVTZ steunt petitie LOC

De ouderenzorg loopt vast. Het systeem en de huidige organisatievormen werken niet voldoende om aan de sterk toenemende zorgvraag te kunnen voldoen. Als NVTZ onderschrijven we dat ook en steunen we de LOC petitie om zorg voor en met de samenleving in te richten.