RVS-essay over hoe mensbeelden (ongemerkt) beleidskeuzes beïnvloeden

Met het essay ‘Machtige mensbeelden: kiezen voor menswaardig bestaan’ vraagt de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving aandacht voor het effect van mensbeelden op beleidskeuzes. Mensbeelden als wensbeelden voorafgaand aan het maken van keuzes of mensbeelden als legitimerende verhalen achteraf.

Macht en tegenmacht

Het gaat niet om goede of foute mensbeelden, maar om wat mensbeelden doen. Hoe aannames over het leven en het gedrag van mensen doorwerken tot in de haarvaten van de uitvoering en mensen klem zetten. Mensbeelden zijn machtiger dan vaak wordt aangenomen en de gevolgen ervan zijn verre van onschuldig. Het laatste deel van het essay beschrijft wat we kunnen doen om tegenmacht te bieden.

Meer informatie

Het laatste nieuws

Handreiking beleid onkosten, geschenken en uitnodigingen raad van bestuur

Naar aanleiding van de uitkomsten uit het onderzoek door Nieuwsuur naar het onkostenbeleid van organisaties voor zorgbestuurders, hebben de NVZD en de NVTZ de gezamenlijke ‘Handreiking beleid onkosten, geschenken en uitnodigingen raad van bestuur’ geactualiseerd en geconcretiseerd.

Jeugdgezondheidszorg en samenleving

De inspirerende Actiz bijeenkomst van 8 april jl over “De Symbiose tussen zelforganiserende gemeenschappen en het professionele domein. Maar hoe dan?” sluit goed aan op het themajaar 2024 van de NVTZ.

Governance Update Webinar 29 mei 2024

Schrijf je nu in en laat je inspireren door het gesprek over ondernemen voor het publiek belang in de sectoren zorg en welzijn.