Jeugdgezondheidszorg en samenleving

De inspirerende Actiz bijeenkomst van 8 april jl over “De Symbiose tussen zelforganiserende gemeenschappen en het professionele domein. Maar hoe dan?” sluit goed aan op het themajaar 2024 van de NVTZ, namelijk ‘Toezien in samenspel met de samenleving’. We zien dat de samenwerking met de formele en informele zorg elkaar moeten gaan aanvullen, gezien de maatschappelijke opgaven in zorg en welzijn. Eén van de sprekers tijdens de bijeenkomst was Marius Buiting (directeur NVTZ). Hij nam de deelnemers mee in de afgelopen ontwikkeling van besturen en governance en gaf een doorkijk naar de toekomst.

Buiting licht toe: “Governance was en is nodig en heeft ons veel gebracht, maar inmiddels zijn we erin doorgeschoten. In de zorg zien we terug dat governance, protocollen, regels en efficiency ertoe hebben geleid dat het steeds moeilijker is voor zorgprofessionals om echt te luisteren. Professionele adviezen sluiten ook niet meer aan bij de leefwereld van mensen. Mensen met een lage sociaal economische status zijn vaak zieker. Maar zou het ook aan de adviezen kunnen liggen? We zien dat als er een actieve gemeenschap is mensen gezonder zijn.“

Een voorbeeld dat Marius Buiting aanhaalde is Gezond Beverwaard. Vanuit actiegericht onderzoek, is een brug geslagen tussen school, de thuissituatie en programma’s in de wijk. Vanuit het belang van het kind helpt een coach, ouders ‘achter de voordeur’ om de kansen op een goede gezondheid en talentontwikkeling te vergroten. Het waren niet de professionele adviezen die hielpen. Maar de sociale en fysieke leefomgeving die van invloed zijn op gezond gedrag van kinderen.

Aftermovie

De Symbiose tussen zelforganiserende gemeenschappen en het professionele domein. Maar hoe dan?

Het laatste nieuws

Handreiking beleid onkosten, geschenken en uitnodigingen raad van bestuur

Naar aanleiding van de uitkomsten uit het onderzoek door Nieuwsuur naar het onkostenbeleid van organisaties voor zorgbestuurders, hebben de NVZD en de NVTZ de gezamenlijke ‘Handreiking beleid onkosten, geschenken en uitnodigingen raad van bestuur’ geactualiseerd en geconcretiseerd.

Governance Update Webinar 29 mei 2024

Schrijf je nu in en laat je inspireren door het gesprek over ondernemen voor het publiek belang in de sectoren zorg en welzijn.

Zonder zorgprofessionals geen zorg. Laten we zuinig met elkaar omgaan!

Vandaag hebben tienduizenden zorgmedewerkers twee minuten hun werk neergelegd uit protest tegen geweld tegen medewerkers uit de zorg.