RVS-essay over hoe mensbeelden (ongemerkt) beleidskeuzes beïnvloeden

Met het essay ‘Machtige mensbeelden: kiezen voor menswaardig bestaan’ vraagt de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving aandacht voor het effect van mensbeelden op beleidskeuzes. Mensbeelden als wensbeelden voorafgaand aan het maken van keuzes of mensbeelden als legitimerende verhalen achteraf.

Macht en tegenmacht

Het gaat niet om goede of foute mensbeelden, maar om wat mensbeelden doen. Hoe aannames over het leven en het gedrag van mensen doorwerken tot in de haarvaten van de uitvoering en mensen klem zetten. Mensbeelden zijn machtiger dan vaak wordt aangenomen en de gevolgen ervan zijn verre van onschuldig. Het laatste deel van het essay beschrijft wat we kunnen doen om tegenmacht te bieden.

Meer informatie

Het laatste nieuws

NVTZ podcast: Achter de Raad 

In onze maandelijkse podcast Achter de Raad gaat voorzitter Aad Koster in gesprek over de rol van intern toezicht in een snel veranderende samenleving. Wat is de verbinding tussen toezicht, bestuur en maatschappelijke opgaven? Hoe blijven we als toezichthouder relevant, betrokken én toekomstgericht?

Intern toezicht in de jeugdzorg: een onmisbare schakel

De Jeugdautoriteit onderstreept in een recent verkennend onderzoek het belang van sterk intern toezicht binnen de jeugdzorg. Hoewel er stappen zijn gezet in professionalisering, blijkt dat raden van toezicht en commissarissen nog onvoldoende rolvast en strategisch opereren.

Nieuwe editie Governance Colleges op 18 juni 2025: Bestuurlijke horizon 2030

Hoe ziet goed bestuur in de zorg eruit in 2030? Welke rol spelen burgerinitiatieven in de governance van de toekomst?...