Eendaagse over “Toezien vanuit ervaringsdeskundig perspectief”

Begeleiding: Bas Baanders

Voor goede zorg en welzijn is het essentieel om burgers actief te betrekken bij de ontwikkeling en uitvoering van beleid van organisaties en hun organisatienetwerken. Daarover is iedereen het eigenlijk wel eens.

Een teken daarvan is dat op talrijke plekken burgers eigen initiatieven nemen voor de organisatie van zorg, welzijn en samenredzaamheid in hun omgeving. Een ander signaal is dat de betrokkenheid van burgers en hun naasten onmisbaar wordt beschouwd voor de transities waarvoor we als samenleving staan. Sla het Integraal Zorg Akkoord er maar op na, neem kennis van het programma Juiste Zorg op de Juiste Plek of lees het laatste advies van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving.

Kortom: dit is een onderwerp dat op de agenda’s van Raden van Toezicht thuishoort. Sommige organisaties en hun raden hebben daarin goede slagen gemaakt. Andere zijn nog op zoek naar passende manieren. Regelmatig denkt men dan alleen aan de werving van een collega-toezichthouder die ook kan putten uit ervaringsdeskundige kennis. Maar er zijn nog een heleboel andere effectieve manieren om het ervaringsdeskundig burgerperspectief een plek te geven in het toezicht. Daarmee kan je vaak al op korte termijn aan de slag.

Doel van deze eendaagse is een waaier van mogelijkheden en ervaringen te delen. Daarnaast is er ruimschoots gelegenheid voor het onderlinge gesprek van de deelnemers die ieder natuurlijk hun eigen ervaringen of opvattingen meebrengen. We zullen ook stilstaan bij misverstanden of vooroordelen op dit onderwerp.  

Na afronding van de eendaagse staat je een rijk palet ter beschikking met behulp waarvan je met de raad kan bespreken welke stappen jouw raad wil zetten om het ervaringsdeskundig perspectief op zinvolle manier een plek kan geven in het toezicht.

Het laatste nieuws

NVZD en NVTZ: wetsvoorstel Wet integere bedrijfsvoering zorg- en jeugdhulpaanbieders (Wibz) is onvoldoende onderbouwd

De Raad van State (RvS) heeft advies uitgebracht over het wetsvoorstel Wet integere bedrijfsvoering zorg- en jeugdhulpaanbieders (Wibz). De Raad adviseert de regering om met een betere motivering te komen, de Wibz aan te passen en anders af te zien van de Wibz.

Start pilot ‘toezichthouders in de Forensische Zorg’

Op donderdag 4 juli 2024 vond de aftrap van de pilot ‘Leerkringen voor toezichthouders in de Forensische Zorg’ plaats, een samenwerking van de NVTZ en de divisie Forensische Zorg van de directie Dienst Justitiële Inrichtingen.

Toezicht in tijden van schaarste

In het paper van de Wetenschappelijke Adviesraad ‘Toezicht in tijden van schaarste’ worden enkele handvatten gegeven voor de rol van de raad van toezicht.