Kijk in de keuken

Kijk in de keuken

Kijk in de Keuken is een werkvorm voor reflectie. Toezichthouders 'kijken bij elkaar in de keuken' en kunnen op deze manier van elkaar leren, zicht krijgen op blinde vlekken en reflecteren op het functioneren als Raad van Toezicht.
Er bestaan verschillende motivaties die aanleiding geven tot 'leren van elkaar', namelijk:

  • wij zijn trots op iets wat wij goed doen of nieuw ontdekt hebben en wij willen dit vertellen of laten zien

  • wij zijn nieuwsgierig hoe een andere Raad van Toezicht een bepaald iets doet

  • wij hebben een specifieke vraag en willen gespiegeld worden door een andere Raad van Toezicht

Kijk in de Keuken kan ook dienen als alternatief voor de jaarlijkse evaluatie.

 

Reflectiegids: kaart Kijk in de Keuken

 Kaart Kijk in de KeukenKijk in de keuken achterkant

Klik op de afbeelding voor een vergroting

 

Pilot

De succesvolle pilot van Kijk in de Keuken is in het voorjaar van 2016 afgerond. Een terugblik wordt gegeven in een artikel van BoardRoom Zorg en in onderstaande filmpjes.
Deelnemende Raden van Toezicht vormden koppels op basis van soortgelijke leervragen. De koppels kozen een, eigen of door de NVTZ beschikbaar gesteld, instrument dat zij bij de uitwisseling hanteerden om van elkaar te leren.

Tijdens de Bijeenkomst Kwaliteit en Veiligheid op 15 december 2016 is een vervolg gegeven aan Kijk in de Keuken. De NVTZ creëert op verschillende NVTZ-bijeenkomsten de gelegenheid om een uitwisselingspartner te vinden als interactief onderdeel van het programma.

 

Hoe wordt Kijk in de Keuken vormgegeven?

Het vinden van een uitwisselingspartner
De NVTZ creëert op verschillende NVTZ-bijeenkomsten de gelegenheid om een uitwisselingspartner te vinden als interactief onderdeel van het programma. In de uitnodiging van een bijeenkomst wordt dit duidelijk aangekondigd. Wij raden de Raden van Toezicht die interesse hebben in Kijk in de Keuken aan om de leden die deelnemen aan de bijeenkomst de opdracht mee te geven om een uitwisselingspartner te vinden.

Ondersteuning door de NVTZ
U kunt via onderstaand formulier aangeven dat u aan de slag gaat met Kijk in de Keuken. De NVTZ neemt dan contact met u op om te informeren of u behoefte heeft aan telefonisch advies om u op weg te helpen. Ook ontvangt u de Gids Kijk in de Keuken. Deze gids geeft adviezen en ideeën om het uitwisselingsproces vorm te geven. Als u daar behoefte aan heeft kan de NVTZ gedurende het traject zo nu en dan contact met u opnemen om te informeren naar het verloop.

Het vormgeven van de uitwisseling
Afhankelijk van uw leerdoelstelling zijn er velerlei manieren waarop u Kijk in de Keuken vorm kunt geven. Zo kunt u ervoor kiezen om een Raad van Toezicht uit te nodigen om een vergadering bij te wonen voor feedback op het dynamisch proces. Of u kunt een andere Raad vragen om mee te kijken hoe u toezicht op kwaliteit vormgeeft. In de Gids Kijk in de Keuken worden ideeën voor verschillende werkvormen aangereikt. U ontvangt de gids wanneer u via het webformulier aangeeft dat u aan de slag gaat met Kijk in de Keuken.

Gaat u aan de slag?
U kunt op elk willekeurig moment aan de slag met Kijk in de Keuken. Als u zich aanmeldt, ontvangt u de Gids Kijk in de Keuken en u kunt bovenstaande ondersteuning van de NVTZ krijgen. Meld uw start door de gegevens van beide organisaties te mailen naar bureau@nvtz.nl.

Kosten
Er zijn geen kosten verbonden aan het invullen van het webformulier en de ondersteuning door de NVTZ zoals beschreven op deze pagina. De NVTZ biedt dit aan als ledenservice en ter bevordering van reflectie door toezichthouders.

Meer informatie
Voor meer informatie over Kijk in de Keuken, kunt u contact opnemen met bureau@nvtz.nl.

 

 

Home
Wie we zijn
Wat we doen
Actueel
Themabank
Opleidingen
Goed Toezicht
Inloggen