Werkatelier Methodische Reflectie

Op 15 april 2019 geplaatst door

Een goede raad van toezicht stelt steeds de vraag: "Doen we de goede dingen en doen we de dingen goed?" Door stil te staan en te reflecteren op ervaringen en processen kunnen toezichthouders ook leren van de praktijk en zo verder professionaliseren. Steeds meer wordt verwacht dat raden van toezicht in staat zijn reflectie op het eigen functioneren in de praktijk toe te passen.

Een reflectieve houding vormt het hart van goed toezichthouderschap en is meer dan alleen maar een methode, hoewel dit wel helpt om een reflectieve houding in te nemen. Reflecteren en leren van ervaring lijkt gemakkelijk maar is dat niet. Het vergt moed en de nodige veiligheid om zich daadwerkelijk kwetsbaar op te stellen. Het gaat om de overtuiging dat ook een ervaren toezichthouder kan blijven leren van fouten en nieuwe inzichten.

Het gebruikmaken van een vorm van reflectie is onderdeel van het programma ‘Goed Toezicht’. In dit programma wordt van raden van toezicht gevraagd gebruik te maken van een vorm van reflectie. Het regelmatig toepassen van een vorm van reflectie kan de raad helpen om anders naar zichzelf te kijken.

 

Werkatelier Methodische Reflectie

U wilt reflecteren maar dit ook goed doen? Door samen met andere ervaren toezichthouders te leren, van elkaar en elkaars ervaringen? Door te doen, te delen en te inspireren? Dan nodigen wij u graag uit voor het Werkatelier Methodische reflectie.

Het werkatelier wordt begeleid door Rixt Heegsma en Carla Dubbelman van Waarderend Toezicht en beslaat vier dagdelen. Tijdens deze vier bijeenkomsten bieden zij u de nodige kennis aan en maakt u kennis met verschillende vormen van reflectie, maar is ook uw eigen praktijk een vertrekpunt. Tevens wordt besproken hoe deze methodes in de praktijk kunnen worden toegepast, want het is de bedoeling dat u zelf in uw eigen toezichtspraktijk met het geleerde aan de slag gaat. In de derde en vierde bijeenkomst staat het leren en ervaren in de praktijk centraal: u bespreekt de succesfactoren, belemmeringen en resultaten van het toepassen van de reflectieve methode in de praktijk.

Het werkatelier is bedoeld voor toezichthouders in Noord-Nederland, die een vorm van methodische reflectie willen toepassen binnen hun raad van toezicht. Omdat het Werkatelier Methodische Reflectie een pilot betreft kunnen de bijeenkomsten worden aangeboden tegen een gereduceerd tarief.

> Bekijk meer informatie over het Werkatelier Methodische Reflectie

Om uw reactie op deze pagina te kunnen plaatsen, moet u eerst inloggen.

Heeft u nog geen profiel? Registreer u dan om te kunnen inloggen op onze website.
Geen belangrijk nieuws meer missen? Ga naar de Governance Update
Programma Goed Toezicht
Home
Wie we zijn
Wat we doen
Actueel
Themabank
Zoek+Vind
Opleidingen
Goed Toezicht
Inloggen