Vraag

Kan ik, als Vz RvB van een middelgrote instelling (>50mjn, 1000 werknemers) ook Vz RvT zijn bij een vergelijkbare of grotere Organisatie.

Op 3 september 2019 - 09:18 geplaatst door
Fijn dat je mee wilt denken! Maak alsjeblieft eerst een account aan of log nu in.
 • Beste heer Bedeaux, 

  Er vanuit gaande dat uw vraag is gerelateerd aan de limiteringsregeling in de Wet Bestuur en Toezicht, kan ik u het volgende melden. 

  De limiteringsregeling behelst een maximering van het aantal toezichtfuncties dat mag worden gehouden door (uitvoerende en nietuitvoerende) bestuurders en commissarissen/toezichthouders. De regeling houdt in dat (i) een (uitvoerende) bestuurder slechts twee toezichtfuncties mag vervullen en geen voorzitter van een toezichthoudend orgaan mag zijn, en dat (ii) één persoon maximaal vijf toezichtfuncties mag uitoefenen, waarbij het voorzitterschap van een toezichthoudend orgaan dubbel telt.

  De limiteringsregel is alleen van toepassing op een zogenaamde grote instelling. Wanneer een organisatie (BV’s, NV’s en stichtingen) als ‘groot’ wordt aangemerkt, is vastgelegd in het jaarrekeningenrecht. Indien de jaarrekening van een organisatie 2 jaar achter elkaar voldoet aan minimaal 2 van de volgende kenmerken dan wordt gesproken van een grote organisatie: meer dan 250 werknemers in dienst, de waarde van de activa is groter dan €20 miljoen en de netto omzet is groter dan €40 miljoen (bron: KvK). Deze kenmerken worden niet jaarlijks geïndexeerd.

  Samenvattend is het in uw situatie dus niet mogelijk om voorzitter van een RvT te worden (indien de instellingen kwalificeren als 'groot'). Gewoon lid van de RvT kan wel. 

  Hopende uw vraag hiermee voldoende te hebben beantwoord, 

  Met vriendelijke groet,

  Michiel Vader 

  Vind je dit antwoord nuttig?
  Om uw reactie op deze pagina te kunnen plaatsen, moet u eerst inloggen.

  Heeft u nog geen profiel? Registreer u dan om te kunnen inloggen op onze website.

  Beste Michel, 

   

  Wat een heldere toelichting. Dank daarvoor. 

  Inhoudelijk vind ik er wel iets van, maar de regeling is duidelijk. 

  Met vriendelijke groet, 

  Jan-Willem Bedeaux

Geen belangrijk nieuws meer missen? Ga naar de Governance Update
Juridische kaders / formele externe verhoudingen
Home
Wie we zijn
Wat we doen
Actueel
Themabank
Opleidingen
Goed Toezicht
Inloggen