Nieuwe zorgprestatiemodel ggz en forensische zorg bekend

Op 15 april 2021 geplaatst door

De NZa heeft het definitieve zorgprestatiemodel voor de ggz en forensische zorg bekendgemaakt. Het model gaat op 1 januari 2022 in. Met het nieuwe model verdwijnen de dbc’s. De zorgautoriteit hoopt hiermee onder meer de administratieve lasten te verlagen. Er is een transitieperiode van twee jaar.

NZa zorgprestatiemodel ggz en forensische zorg (fz)
De NZa heeft regelgeving en prestaties vastgesteld en de concepttarieven voor 2022 gepubliceerd. Er zijn bovendien verschillende factsheets en spelregels opgesteld. Ook de benodigde tabellen voor de bekostiging en voor zorgvraagtypering zijn beschikbaar.

Onderverdeling
De zorgzwaarte is onderverdeeld in ambulant (met drie kwaliteitsstatuten), outreachend, klinisch, forensisch (met een verschil tussen beveiligd en onbeveiligd) en hoogspecialistische zorg. Er zijn prestaties op opleidingsniveau. De negen verblijfsprestaties blijven – het belangrijkste verschil tussen die prestaties is het niveau van beveiliging. [Bron en meer informatie: Nieuwsbericht Skipr]

Zorg kan zich voorbereiden
Met deze nieuwe informatie kunnen zorgaanbieders en zorgverzekeraars zich verder voorbereiden op de invoering van het zorgprestatiemodel in 2022. De partijen van het zorgprestatiemodel gaan nu verder met het opstellen van ‘veldafspraken’ over het zorgprestatiemodel.

Meer informatie:

Om uw reactie op deze pagina te kunnen plaatsen, moet u eerst inloggen.

Heeft u nog geen profiel? Registreer u dan om te kunnen inloggen op onze website.
Geen belangrijk nieuws meer missen? Ga naar de Governance Update
GGZ en forensische zorg
Home
Wie we zijn
Wat we doen
Actueel
Themabank
Zoek+Vind
Opleidingen
Goed Toezicht
Inloggen