Handreiking voor het schrijven van een toezichtvisie

Hoewel er sprake is van een gedeelde praktijk in het toezicht – in het land denkt iedereen er min of meer hetzelfde over – is toezicht houden tegelijkertijd in iedere organisatie weer anders. Daarom is het belangrijk dat een raad van toezicht een eigen toezichtvisie opstelt. Het schrijven van een toezichtvisie is ook onderdeel van het programma Goed Toezicht.

Raden van toezicht zijn vaak zoekende hoe zij vorm en inhoud kunnen geven aan de toezichtvisie. Daarom heeft de Innovatie & Adviescommissie, die het programma Goed Toezicht mede aan de hand van de ervaringen van leden evalueert, een handreiking opgesteld om raden van toezicht te ondersteunen bij het opstellen van een toezichtvisie. Nadrukkelijk zij vermeld dat het hier om een handreiking gaat en niet om een pakket van eisen.

Kennisbank

Handreiking Toezichtvisie

Deze handreiking omvat vijf kern- en ondersteunende vragen. Het beantwoorden van deze vragen kan helpen bij het onder woorden brengen van de toezichtvisie.

Het laatste nieuws

Nieuw online college ‘De toezichthouder als hoeder van de dialoog’

n het nieuwe verdiepende online college, gebaseerd op de principes van Dialogisch Leiderschap, benadrukt het belang van zelfreflectie en dialoog binnen de raad van toezicht. Door concrete voorbeelden en praktische richtlijnen worden toezichthouders gestimuleerd om effectiever te handelen en zich aan te passen aan veranderende rollen binnen de zorgsector.

Nieuwe editie Governance Colleges op woensdag 29 mei 2024

Enkele keren per jaar organiseren NVZD, NVTZ en Avicenna Academie voor Leiderschap gezamenlijk de Governance Colleges: diepgaande en kritische colleges over zorg- en samenlevingsvraagstukken, waarin thema’s met betrekking tot Goed Bestuur centraal staan.

Toezien op onkostenbeleid

Donderdagavond, 7 maart 2024, is in een uitzending van Nieuwsuur een onderzoek onder ziekenhuizen aan de orde geweest waaruit naar voren komt dat in veel gevallen de onkosten van bestuurders niet, zoals de code voorschrijft, zijn gepubliceerd. Dit onderwerp is volop in het nieuws en we zijn als NVTZ gevraagd om onze reactie te geven.