Ledenfestival NVTZ: Gebiedsgericht samenspel. Veranderingen in de dynamiek van toezicht.

Heeft u zich al aangemeld voor het Festival op 7 november 2019?

Ledenfestival NVTZ

Hoe kan de governance worden ingericht wanneer vraagstukken organisatiegrenzen overschrijden? 
Op 7 november kijken we naar het complexe speelveld van zorg en welzijn waar samenwerking tussen organisaties onderling en met burgers toeneemt.

We gaan in op wat dit betekent voor de competenties en de samenstelling van raden van toezicht. En we onderzoeken aan de hand van een breed scala aan voorbeelden wat mogelijke succesfactoren, dilemma’s en risico’s zijn.

Programma

9.15 uur Algemene Ledenvergadering NVTZ
10.30 uur Start festival
10.40 uur Patrick Kenis; Netwerken, de organisatievorm van de toekomst
11.15 uur       Jord Neuteboom; Toezicht in tijden van transitie
11.50 uur Anja Schouten; De merkbare en werkbare resultaten van samenwerking in zorg en veiligheid.
12.30 uur Lunch
13.30 uur Workshopronde 1 & 2; volg één van de vele interactieve workshops of doe nieuwe ideeën op bij de
best practice markt.
16.00 uur Sounds of change en plenaire afsluiting
17.00 uur Borrel


Sprekers


Patrick Kenis
In onze veranderende wereld kunnen complexe problemen alleen aangepakt worden als organisaties samenwerken. Individuele organisaties zijn niet in staat om deze complexiteit het hoofd te bieden. Ze moeten hun expertise noodgedwongen verbinden aan die van anderen en maken hierdoor steeds vaker deel uit van organisatienetwerken. Organisatienetwerken zijn meer dan een netwerk van organisaties. Het roept nieuwe vragen op rond sturing en toezicht. Want hoe houd je toezicht op een netwerkorganisatie en hoe beïnvloedt toezicht de werking van het netwerk?

 

Professor Patrick Kenis is hoogleraar Policy and Organisation Studies aan Tilburg University en Visiting Professor aan WU Vienna University of Economics and Business in Wenen. Hij is expert op het gebied van netwerken tussen en binnen organisaties, en policy netwerken. Zijn onderzoek richt zich momenteel hoofdzakelijk op de effectiviteit van netwerken en governance vraagstukken.


Jord Neuteboom
De wereld van zorg en welzijn is in transitie. Maar wat is het wezen van de transitie? En wat vraagt dit van organisaties en van bestuur en toezicht? Er zijn allerlei zaken die werken, en tegelijkertijd moet nog veel worden onderzocht. Welke nieuwe rollen en functies van toezicht zijn nodig? (Hoe) Verandert het samenspel met de raad van bestuur? Is een andere constellatie van toezicht nodig en welke vaardigheden en werkwijzen vraagt dat van de toezichthouder? Door het delen van ervaringen en inzichten ontstaat een nieuwe praktijk.

Jord Neuteboom  

Ir. Jord Neuteboom is een ervaren transitiemanager, zowel internationaal (energie sector in Oost-Europa) als nationaal (duurzaamheidsdomein, de Nederlandse gezondheidszorg). Vanuit het transitieadviesbureau Viatore begeleidt hij al 18 jaar radicale transitieprogramma’s in de praktijk en ondersteunt hij zorgaanbieders, overheden en zorgverzekeraars in beleidsvorming en transitietrajecten. Hij doceert en is in de zorgtransitie sparringpartner op bestuurlijk niveau.

Anja Schouten
Prettig wonen in een fijne wijk waar we ons thuis voelen en uitgenodigd worden om mee te doen, ‘veilig en inclusief’. Dat is een droom die we met velen delen. Vooral voor mensen die wij kwetsbaar noemen gaat dat niet vanzelf. En vraagt om een structurele aanpak. De belangrijkste vraag die we onszelf moeten stellen is: hoe zorgen we dat wijkzorg leidt tot merkbare en werkbare resultaten in de wijken? Merkbaar voor – kwetsbare – inwoners, die samenhangende en passende hulp nodig hebben. En werkbaar voor de professionals in onze organisaties, die moeten kunnen (samen)werken op een manier die past bij wat nodig is. Wanneer merkbaar en werkbaar onze nieuwe toetssteen van kwaliteit wordt, dan vraagt dat om nieuwe stappen in de ontwikkeling van alle deelnemende organisaties.

Anja Schouten  

Anja Schouten is Politiechef Noord-Holland met een warm hart voor (ouderen)zorg. Portefeuillehouder Sociaal Domein. Altijd aan het leren. Vastbesloten Optimist, op zoek naar hoe het WEL kan. Voorheen vervulde ze functies in een diverse maatschappelijke organisaties. Ze was hoofd Bedrijfsvoering bij de Brandweer Alkmaar en de Regionale Brandweer en Hulpverleningsdienst Noord-Kennemerland, hoofd Organisatieondersteuning van de gemeente Heiloo, gemeentesecretaris van de gemeente Schermer en directeur Strategie en Bedrijfsvoering van het Korps landelijke politiediensten. Van 2011 tot 2017 leidde zij de Stichting Zorgbalans in Haarlem. In 2015 won Schouten als zorgbestuurder van het jaar de Zorgvisie Excellence Trofee.

 

Dagvoorzitter: Eva Brouwer. Eva is een veelgevraagd dagvoorzitter en presentatietrainer. Vorig jaar was zij eveneens dagvoorzitter bij het Lustrumfestival van de NVTZ.

Eva Brouwer


Workshops

Tijdens de twee workshopsrondes zijn verschillende workshops te volgen. Onderstaand een overzicht van de workshops voor ons Festival.

Workshopronde 1

 • Samenwerking vanuit een brede kijk op Gezondheid, Positieve Gezondheid
  Door: Mieke Reynen (Positive Health)
 • Leiderschap delen
  Door: Lucas Dols en Maite van der Marel
 • Leiderschap in netwerken
  Door: Gerdine van Ramshorst
 • Veranderen in de praktijk
  Door: Michael Milo
 • K-EET als lerende praktijk 
  Door Monika Scholten
 • Lokale netwerken samenhangende ouderenzorg en Regionale netwerken JZOJP (Juiste Zorg op de Juiste Plek)
  Door Vicky de Boer en Désirée te Marvelde

Workshopronde 2

 • Van ketens naar netwerken
  Door: Ton Ruikes
 • Samenspel met bewoners; netwerkstrategieën voor uw eigen organisatie
  Door: Anja van der Aa (GezondNL) en Aart Meiling (buurtcoöperatie Zuid Doet Samen)
 • Radicale eenvoud
  Door: Jord Neuteboom
 • Leiderschap delen
  Door: Lucas Dols en Maite van der Marel
 • Bestuurlijke moed om anders te gaan werken
  Door: Mieke Reynen
 • De paradox van toetsingskaders voor interactie-dynamiek
  Door: Prof (em.) Thijs Homan

>Bekijk de volledige workshopbeschrijving.

We besluiten de dag met een inspirerende, muzikale sessie over:

 • Luisteren, afstemmen en aansluiten op de omgeving;
 • je persoonlijke relaties en samenwerkend vermogen te versterken;
 • en schakelen tussen diverse leiderschapsrollen.

Locatie
Akoesticum
Nieuwe Kazernelaan 2 – D42
6711JC Ede (Gld)
www.akoesticum.org 

Kosten

 • Leden NVTZ: kosten € 245 bij deelname van één lid van een raad van toezicht, bij meerdere leden van een raad van toezicht, vanaf de tweede persoon € 195 per persoon
 • Niet-leden NVTZ: kosten € 295
Themabank: Veranderend zorglandschap en samenleving, Innovatie van governance (keten- en netwerkgovernance)
Doelgroep: Minder ervaren, Meer ervaren
Doel: Kennis, Vaardigheid, Inzicht opdoen van andere deelnemers, Reflectie, Ervaringen delen
Tijdsduur: 1 dag
Home
Wie we zijn
Wat we doen
Actueel
Themabank
Zoek+Vind
Opleidingen
Goed Toezicht
Inloggen