Evenement

Inspiratiedag kwaliteit van zorg & welzijn

 

Op woensdag 23 januari 2019 organiseert de NVTZ een levendige dag waarbij we als toezichthouders met elkaar een nieuwe kijk op kwaliteit verkennen met de nadruk op betekenisvolle zorg. De uitgangspunten voor deze nieuwe scope worden gevormd door samenhang tussen organisatie, techniek en relatie. Leren in plaats van controleren en uitgaan van unieke situaties, verschillen en wicked problems.

Bij een perspectiefwissel in het denken over kwaliteit zijn de volgende zaken van belang:

  • Aansluiten bij de verlangens en betekenis van de individuele patiënt/cliënt;

  • Je bewust zijn van de context (wijk, dorp, stad, regio) en aansluiten bij de behoeften van burgers;

  • Ruimte geven aan een nieuw type professional, de ervaringsdeskundige;

  • Kiezen voor co-creatie, gezamenlijke besluitvorming, luisteren naar mogelijkheden van regie, de teugels weer in handen van de mens met zijn ziekte en beperkingen;

  • Kwaliteit beoordelen op het leervermogen van de organisatie, aansluiten bij de kracht en persoonlijkheid van de professional, reflecteren op het dagelijks handelen en afkijken binnen en buiten de organisatie.

 

Opzet van het programma

Het is een dag die draait om verhalen, nieuwe inzichten en reflectie op de eigen praktijk. Deelnemers en sprekers uit verschillende gremia rond zorg, welzijn en verwante disciplines delen verhalen, komen tot nieuwe inzichten en worden uitgedaagd en uitgenodigd om hun praktijk te toetsen aan andere principes van zorg en kwaliteit. Spraakmakende bijdragen zorgen voor een gemeenschappelijk kader, een keur aan professionele en persoonlijke verhalen, ontmoetingen en activiteiten. Dit geeft u een beeld van de veelzijdigheid en diversiteit van kwaliteit van zorg en welzijn. Deelnemers geven hun eigen invulling aan de dag door te kiezen uit het aanbod van de werksessies.

> Bekijk de folder met alle informatie over de inspiratiedag kwaliteit van zorg en welzijn

 

Programma woensdag 23 januari 2019

10.00 - 10.30 uur

Ontvangst

10.30 – 11.15 uur

Prof. dr. Ed Vosselman -  De fantasie van de totale beheersing. Een dialoog over cijfers, organisatiedynamiek, ethiek en betrokken professionals. Kun je  meten hoe de wereld in elkaar zit? Zijn protocollen en standaarden kwaliteitsbevorderend? En wat doen deze systemen met de werkvloer?

11.15 – 12.00 uur

Prof. dr. Kiki Lombarts - Professionele performance; dilemma’s en paradoxen en tegenkracht. Hoe kom je van een weerbarstig systeem van ‘checks and balances’ naar een lerende organisatie met aandacht voor compassie en het individu?

12.00 – 12.15 uur

Lina Issa, Art Partner - Variations on white

12.15 – 13.15 uur 

Lunch

13.15 - 14.25 uur

CarrouseI I (2x keuze uit een werksessie van 30 minuten)

14.25 – 14.45 uur

Break

14.45 – 15.55 uur

CarrouseI II (2x keuze uit een werksessie van 30 minuten)

16.00 – 17.00 uur

Lina Issa, Art Partner - Het verhaal van de ander. De diversiteit van kwaliteit. Hoe dicht kun je bij een ander komen?

17.00 – 17.30 uur  

Drs. Monica Haimé -  Kwaliteit van Toezicht

17.30 – 18.00 uur

Slot en borrel

Werksessies (klik op afbeelding om te vergroten)

De werksessie ‘Dit is zoveel zorg’ door dr. Sander de Hosson is helaas komen te vervallen

Werksessies inspiratiedag

Sprekers

  • Prof. dr. Ed Vosselman is hoogleraar Bedrijfseconomie aan de Radboud Universiteit, waar hij zich onder meer bezig houdt met de vraag hoe cijfers in relatienetwerken tot stand komen en welke effecten cijfers hebben op de instandhouding en ontwikkeling van relatienetwerken.

  • Prof. dr. Kiki Lombarts is hoogleraar professional performance aan het AMC. Ze begeleidde vele maatschappen en vakgroepen bij samenwerkings- of kwaliteitskwesties. Sinds 2007 houdt ze zich bezig met de kwaliteit van medische vervolgopleidingen en onderzoekt ze de relatie tussen kwaliteit van de opleiding en de kwaliteit van de patiëntenzorg. In 2014 kwam haar boek Professional performance van artsen uit.

  • Lina Issa van Art Partner is een multidisciplinaire kunstenaar. Ze laat zich in haar performatieve werk inspireren door thema’s als thuis, anderszijn, embodied memories, en (culturele) identiteit. In haar werk onderzoekt én creëert ze spanning tussen het persoonlijke en het universele. Ze werkt sinds 2012 samen met Art Partner, o.a. voor de opleiding Geneeskunde van VUmc.

  • Drs. Monica Haimé is afgestudeerd in de Organisatiepsychologie en Sociale Psychologie aan de Rijksuniversiteit Utrecht en heeft Organisatiekunde en Bestuurskunde bij de Stichting Interacademiale Opleiding Organisatiekunde voltooid. Zij is gespecialiseerd in kwaliteitsmanagement, verandermanagement en conflicthantering in de zorg.

Dagvoorzitter is Karen Bergisch; Karen is programmamaker, aanjager van verbeeldingskracht en verbinder van mensen en organisaties rond maatschappelijke en organisatorische vraagstukken.

Locatie

Bomencentrum Baarn
Zandheuvelweg 7
3744 MN Baarn

   

Tarieven

Deelnamekosten voor leden NVTZ bedragen € 295,- en voor ieder tweede of volgende lid van één raad van toezicht € 195,-.
Deelnamekosten voor niet-leden NVTZ bedragen € 345,-.

Indien u vragen heeft met betrekking tot de ‘Inspiratiedag kwaliteit van zorg en welzijn’, neemt u dan contact op met academie@nvtz.nl of bel 0570 - 760006.

Themabank: Kwaliteit en veiligheid
Doelgroep: Minder ervaren, Meer ervaren
Tijdsduur: 1 dag

Bijlagen

  • (720 KB)
Home
Wie we zijn
Wat we doen
Actueel
ThemabankZoek + Vind
Opleidingen
Goed Toezicht
Inloggen