Evenement

NVTZ ledenfestival: Op ooghoogte van cliënt, burger en patiënt - 19 november 2020
Het jaarlijkse festival van de NVTZ vindt dit jaar plaats op donderdagochtend 19 november, met als thema ‘’op ooghoogte van cliënt, burger, patiënt’’. In verband met de huidige omstandigheden is het deze keer een volledig online festival van een halve dag. De lokale middagprogramma’s in kleine groepen gaan helaas niet door. Wanneer het mogelijk is deze lokale programma’s op een later moment - en wellicht in een aangepaste vorm - alsnog te organiseren zullen wij u hierover informeren. 

Op ooghoogte van cliënt, burger, patiënt 
Toezichthouders functioneren van origine op enige afstand van de organisatie. Deze afstand is nodig om zicht op het geheel te hebben, de lange lijnen te bewaken en niet te worden meegezogen in eventuele belemmerende belangen en dynamiek van de organisatie. Tegelijkertijd is de betrokkenheid die nodig is om te weten wat er speelt in de organisatie, te zien wat van waarde is en early-warning signals op te pikken niet minder essentieel voor goed toezicht. Het bewaren van een evenwicht tussen afstand en betrokkenheid is de kunst van een goede toezichthouder. 

Vervolgens is de vraag: hoe ziet betrokkenheid er uit? Wat betekent dit in de praktijk? Betrokkenheid niet als intentie of overtuiging, maar actief, in de praktijk. Welke instrumenten staan de toezichthouder hiervoor ter beschikking en welk gedrag hoort daar bij? Meer dan ooit is duidelijk geworden wat altijd al waar was; de essentie van kwaliteit van zorg en welzijn vindt plaats op het meest elementaire niveau. Daar zicht op hebben is dus een onontbeerlijk onderdeel van goed toezicht. 

De paradox die we juist de afgelopen tijd hebben ervaren, waarbij afstand houden de norm werd terwijl zorg nabijheid vereist en een inzet vraagt die alles behalve afstandelijk is, heeft het onderwerp tastbaar gemaakt. Het thema ‘De toezichthouder op ooghoogte’ is dan ook actueler dan ooit. 

Programma 
Het ledenfestival, op donderdag 19 november, sluit aan bij de schijnbare tegenstelling van afstand en betrokkenheid. Het is een festival voor alle leden en stakeholders waarbij we elkaar virtueel treffen.

Het online ochtend programma van 9:30 – 12:30 uur (incl. ALV), omvat onder andere drie mini masterclasses: 

  • Deep Listening door Ingrid Neijnens, geestelijk verzorger Catharina ziekenhuis Eindhoven 
  • Anders waarnemen door Hans Reinders, voormalig hoogleraar ethiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam 
  • Actie-onderzoek door Madelon Eelderink, oprichter van 7Senses 

Meer informatie en aanmelden 
Via de onderstaande button kunt u zich aanmelden. Deelname is kosteloos. U ontvangt uiteraard geen factuur.

Themabank: Veranderend zorglandschap en samenleving, Innovatie van governance (keten- en netwerkgovernance)
Doelgroep: Minder ervaren, Meer ervaren
Home
Wie we zijn
Wat we doen
Actueel
ThemabankZoek + Vind
Opleidingen
Goed Toezicht
Inloggen