Evenement

NVTZ Ledenfestival: Op ooghoogte van cliënt, burger en patiënt

Het jaarlijkse festival van de NVTZ vindt dit jaar plaats op donderdag 19 november, met als thema ‘’op ooghoogte van cliënt, burger, patiënt’’.

Toezichthouders functioneren van origine op enige afstand van de organisatie. Deze afstand is nodig om zicht op het geheel te hebben, de lange lijnen te bewaken en niet te worden meegezogen in eventuele belemmerende belangen en dynamiek van de organisatie. Tegelijkertijd is de betrokkenheid die nodig is om te weten wat er speelt in de organisatie, te zien wat van waarde is en early-warning signals op te pikken niet minder essentieel voor goed toezicht. Het bewaren van een evenwicht tussen afstand en betrokkenheid is de kunst van een goede toezichthouder.

Vervolgens is de vraag: hoe ziet betrokkenheid er uit? Wat betekent dit in de praktijk? Betrokkenheid niet als intentie of overtuiging, maar actief, in de praktijk. Welke instrumenten staan de toezichthouder hiervoor ter beschikking en welk gedrag hoort daar bij? Meer dan ooit is duidelijk geworden wat altijd al waar was; de essentie van kwaliteit van zorg en welzijn vindt plaats op het meest elementaire niveau. Daar zicht op hebben is dus een onontbeerlijk onderdeel van goed toezicht.

De paradox die we juist de afgelopen tijd hebben ervaren, waarbij afstand houden de norm werd terwijl zorg nabijheid vereist en een inzet vraagt die alles behalve afstandelijk is, heeft het onderwerp tastbaar gemaakt. Het thema ‘De toezichthouder op ooghoogte’ is dan ook actueler dan ooit.

Programma
De vorm van het ledenfestival, dat plaatsvindt op donderdag 19 november, sluit aan bij de schijnbare tegenstelling van afstand en betrokkenheid. Het is een festival voor alle leden en stakeholders waarbij we elkaar in het ochtendprogramma virtueel treffen en vervolgens tijdens het middagprogramma in kleinere groepen live bij elkaar komen. In de regio, met oog voor de praktijk.

Naast het plenaire ochtendprogramma kunt u zich dus inschrijven voor deelname in een regio naar keuze en u volgt daar een lokaal middagprogramma. De voorbeelden en casuïstiek die daar worden behandeld zijn regionaal gebonden. Na afloop van het programma worden de ervaringen en bevindingen van iedere locatie verzameld en binnen de vereniging gedeeld.

Meer informatie en aanmelden
Momenteel zijn we druk bezig met de invulling van het programma. Daarover ontvangt u later meer informatie.

Themabank: Veranderend zorglandschap en samenleving, Innovatie van governance (keten- en netwerkgovernance)
Doelgroep: Minder ervaren, Meer ervaren
Tijdsduur: 1 dag
Home
Wie we zijn
Wat we doen
Actueel
Themabank
Opleidingen
Goed Toezicht
Inloggen