Wet Zorg en Dwang: open die deuren! - online branchebijeenkomst ouderenzorg

13 sep
Tijd: 15:00 tot 17:00
Type: Bijeenkomst
Soort: Online


Deze branchebijeenkomst is in het bijzonder bestemd voor NVTZ-leden in de ouderenzorg.

Van harte nodigen wij u uit om op 13 september a.s. van 15.00 uur tot 17.00 uur deel te nemen aan de online NVTZ-branchebijeenkomst ‘Wet Zorg en Dwang: open die deuren!’, waarin we kijken naar de rol van de rvt bij deze relatief nieuwe wet.

De bijeenkomst is een initiatief van Victor van Dijk, NVTZ branche-ambassadeur ouderenzorg.

Cultuuromslag: bied zoveel mogelijk vrijheid

De Wet Zorg en Dwang (WZD) stelt zorgorganisaties voor een aanzienlijke cultuuromslag. Van veiligheid voorop naar een betere balans tussen vrijheid en veiligheid. Er is veel geageerd tegen de WZD als bureaucratisch en ingewikkeld. Maar de bedoeling is voortreffelijk: het geven van zoveel mogelijk vrijheid aan cliënten thuis en in de verpleeghuizen met borging van net voldoende veiligheid. Het opsluiten van mensen met dementie in verpleeghuizen en het verlenen van onvrijwillige zorg moet tot een minimum worden beperkt.

Open de deuren

De omslag van veiligheid voorop naar een betere balans tussen vrijheid en veiligheid is wennen en voor zorgverleners en vraagt en voor veel families. In die zin lijkt dit proces sterk op het terugdringen van de vrijheidsbeperkende maatregelen eerder (van bedhekjes, tableautjes en de Zweedse band). Toen ‘ban de band’, nu ‘open de deuren’.

Voor raden van toezicht betekent de WZD dat er op de werking en resultaten daarvan toezicht moet zijn. De visie van en het geluid vanuit de rvt heeft echt betekenis voor de bestuurder (die gevoelsmatig wellicht meer risico’s moet nemen) en de organisatie.

Programma 13 september

  • In deze digitale branchebijeenkomst ouderenzorg gaan we in gesprek over de impact van de Wet Zorg en Dwang en de rol van de rvt o.l.v. Victor van Dijk, NVTZ branche-ambassadeur ouderenzorg.
  • Caroline Beentjes, lid rvb woonzorggroep Samen én Roxanne Vernimmen, vice-voorzitter rvt woonzorggroep Samen vertellen hoe Samen om is gegaan met de Wet Zorg en Dwang.
  • Daarna kunt in kleine groepen met uw collega-toezichthouders in gesprek over uw eigen ervaringen en is er ruimte voor reflectie op de rol van de rvt.

Het resultaat van deze bijeenkomst is dat u de mogelijke betekenis voor organisaties van de Wet Zorg en Dwang helder op uw netvlies heeft en zich gesterkt voelt de goede vragen te stellen aan de bestuurder.

Praktische informatie

Deze online NVTZ-branchebijeenkomst is in het bijzonder bestemd voor toezichthouders in de ouderenzorg. Deelname is kosteloos.

Aanmelden

U kunt zich voor deze bijeenkomst aanmelden via onderstaand formulier.

Ongeveer een week voor de bijeenkomst ontvangt u via een mail de link voor de Zoom-bijeenkomst.

Branchebijeenkomst ouderenzorg 13 september 2022

Persoonlijke gegevens

Sector

* verplicht veld

Om uw reactie op deze pagina te kunnen plaatsen, moet u eerst inloggen.

Heeft u nog geen profiel? Registreer u dan om te kunnen inloggen op onze website.
Home
Wie we zijn
Wat we doen
Actueel
Themabank
Zoek+Vind
Opleidingen
Goed Toezicht
Inloggen