Activiteit

Regiobijeenkomst Utrecht-Flevoland in Amersfoort

24 jun
Tijd: 15:30 tot 18:00
Type: BijeenkomstToezicht houden bij complexe bestuurlijke constructies: een behoorlijke klus!

Geleerde lessen uit de praktijk 

Over goed toezicht als onderdeel van goed bestuur wordt veel gepraat en geschreven. In de praktijk blijkt het vaak lastiger om abstracte principes uit de governancecode concreet te vertalen in de dynamiek van de bestuurskamer. De manier waarop codes worden uitgelegd en toezicht wordt gehouden verschilt per organisatie. Wanneer een organisatie in rustig vaarwater verkeert en de route voor iedereen duidelijk is, hoeft dit geen probleem te zijn. Maar wanneer een organisatie in zwaar weer zit en er ook nog eens sprake is van een complexe bestuurlijke constructie dan kan dit voor de toezichthouders tot lastige situaties leiden.

Hoe ga je als toezichthouder om met complexe bestuurlijke constructies?

In deze bijeenkomst zal Caroline van Weert in gesprek gaan met Marion Frissen over haar ervaringen met toezichthouden in bijzondere situaties uitwisselen. Beiden hebben ervaring met organisaties die geleid worden binnen de bestuurlijke driehoek: Algemene vergadering van Aandeelhouders- Bestuur/Directie- Raad van Commissarissen.  

In deze bijeenkomst wordt aan de hand van een korte presentatie ingegaan op deze ervaringen en opgedane leerpunten. Daarna worden de deelnemers aan de hand van stellingen uitgenodigd om ook unieke ervaringen uit te wisselen, inzichten te verkennen en elkaar praktische handvatten aan te reiken. 

Doel van de regiobijeenkomst

  • Delen van ervaringen en kennis en daarmee handvatten geven aan hen die toezicht houden bij complexe bestuurlijke constructies.

Wat levert deelname jou persoonlijk op?

  • Ruimte om jouw ervaringen te delen
  • Leren van ervaringen van anderen
  • Handvatten die je direct toe kunt passen

Doelgroep

NVTZ-leden in de regio Utrecht-Flevoland

Programma (o.l.v. Caroline Bongers en Caroline van Weert)  

15.30 Ontvangst

16.00 Kennismaking
16.15 Korte presentatie “Toezicht in een bestuurlijke driehoek binnen de Thuiszorg” , Marion Frissen 
16.30 Vraaggesprek door Caroline van Weert met Marion Frissen over Toezicht in een bestuurlijke driehoek in zorgorganisaties
16.45 Uitwisseling van kennis en ervaringen aan de hand van stellingen en samenvatting van geleerde lessen

Praktische zaken

Minimaal 15 en maximaal 30 deelnemers.
Datum en tijdstip: 24 juni 2021, 15.30 uur – 18.00 uur 
Locatie: Rietveldpaviljoen, Zonnehof 8, 3811 ND Amersfoort

*De locatie zal aan de hand van het aantal deelnemers worden aangepast, zodat we voldoende rekening kunnen houden met de maatregelen in verband met Covid-19. Mocht om deze reden een live ontmoeting niet mogelijk zijn dan zal de bijeenkomst online doorgaan.

Marion Frissen

Marion FrissenMarion Frissen is gezondheidswetenschapper en werkt als adviseur en toezichthouder. Zij heeft in de zorgsector binnen een groot netwerk geopereerd, variërend van brancheverenigingen van zorgaanbieders en zorgverzekeraars tot individuele zorginstellingen en cliëntenraden.

Al tijdens haar studie ontwikkelde ze grote belangstelling voor besluitvormingsprocessen in de zorgsector en voor de vertaling van wet- en regelgeving naar de dagelijkse praktijk.  Deze belangstelling verklaart haar interesse in de positie en rollen van medezeggenschapsorganen en Raden van Toezicht. Met veel enthousiasme is ze zes jaar lid geweest van de Cliëntenraad van het Diakonessenhuis Utrecht, Zeist en Doorn. Daarnaast was ze lid van een tweetal Raden van Toezicht en momenteel van de Raad van Commissarissen Huisartsenposten Oost-Brabant.

Om uw reactie op deze pagina te kunnen plaatsen, moet u eerst inloggen.

Heeft u nog geen profiel? Registreer u dan om te kunnen inloggen op onze website.
Home
Wie we zijn
Wat we doen
Actueel
ThemabankZoek + Vind
Opleidingen
Goed Toezicht
Inloggen