Activiteit

Ervaringsdeskundigheid en toezicht in zorg en welzijn

22 nov
Locatie: NVTZ
Tijd: 10:00 tot 14:30
Type: BijeenkomstWe leven in een tijd van co-creatie. Die is noodzakelijk om oplossingen te vinden voor complexe vraagstukken die branches, organisaties en professies te boven gaan. Uitgangspunt is dat – op basis van de inhoudelijke vraag – díe mensen en organisaties betrokken worden die noodzakelijk zijn om oplossingen voor complexe vragen te realiseren. Niet op grond van formaliteiten, maar op grond van inhoud wordt in wisselende coalities samengewerkt aan complexe vraagstukken.

Deze ontwikkeling gaat bepaald niet aan zorg en welzijn voorbij. Enkele voorbeelden.

  • De tijd dat organisaties en professionals besluiten over wat een cliënt nodig heeft, maakt plaats voor het gesprek met de cliënt om met elkaar te komen tot afspraken over passende zorg en ondersteuning. Die sluit zoveel mogelijk aan bij het leven van de cliënt, die daarin een beslissende stem heeft.
  • Groepen burgers (denk aan burger- en buurtinitiatieven) slaan de handen ineen om gezamenlijk oplossingen te creëren voor zaken waarmee ze in hun eigen omgeving te maken krijgen.
  • Op organisatieniveau is er een ontwikkeling waarin professionals en organisaties intensief met elkaar samenwerken om gezamenlijk zorg en ondersteuning te bieden, die niet door één van de deelnemers gerealiseerd zou kunnen worden.

Wat betekent dit voor Raden van Toezicht?
Als co-creatie zo in opmars is, is er ook werk aan de winkel voor Raden van Toezicht. Waaraan valt dan te denken? In ieder geval twee wezenlijke zaken:

  1. Raden van Toezicht hebben ervoor te zorgen dat ze óók vanuit ervaringsdeskundig perspectief toezicht houden.
  2. Raden van Toezicht houden toezicht op hoe professionals en hun organisaties met hun cliënten samenwerken aan zorg of ondersteuning.

Op deze punten gebeurt het nodige maar veel betrokkenen (de RvT zelf, maar ook cliënten) zoeken naar manieren hoe.

Daarom organiseren de NVTZ  en PGOsupport gezamenlijk een werkconferentie waar mensen die hierin geïnteresseerd zijn met elkaar kennismaken, met elkaar van gedachten wisselen en elkaar te inspireren.

Sprekers (onder voorbehoud): Joos Vaessens (directeur PGOsupport, over reikwijdte en belang ervaringsdeskundigheid), Marius Buiting (directeur NVTZ, over co-creatie als maatschappelijke ontwikkeling), Haske van Veenendaal (Trant, over shared decision making), Sandra Mulders (lid RvB Jeroen Bosch Ziekenhuis) en Bas Baanders (Baanders, consultancy met zorg, faculty member NVTZ over het ervaringsdeskundig perspectief in het interne toezicht).

De bijeenkomst is gelardeerd met presentatie van bestaande praktische oplossingen, waaronder de patient journey die PGOsupport voor Heliomare heeft ontwikkeld.

De bijeenkomst vindt plaats op 22 november 2019 bij de NVTZ, Churchilllaan 11, etage 12, 3527 GV Utrecht.
Ontvangst: 9.30 uur, 10.00 uur begin van de bijeenkomst, rond 13.00 uur wordt de conferentie afgesloten met een lichte lunch waarbij er volop ruimte is om te netwerken.

Aanmelden
U kunt zich voor deze bijeenkomst aanmelden als u bent ingelogd. Heeft u nog geen profiel? Registreer u dan eerst als gast voor onze website.

Om uw reactie op deze pagina te kunnen plaatsen, moet u eerst inloggen.

Heeft u nog geen profiel? Registreer u dan om te kunnen inloggen op onze website.

Graag meld ik me aan voor deze bijeenkomst.

mvg,

Arjan Wezel 

Beste Arjan, ik zag dat je graag aan de bijeenkomst van 22-11 bijwoont. Ik ben verantwoordelijk voor de inhoud van het programma, en ben natuurlijk blij met je aanmelding.

Mijn vraag is heb je jezelf aangemeld via jouw lidmaatschap van de NVTZ of een eenmalige aanmelding als gast? Alleen dan komt de aanmelding goed aan. Graag hoor ik of je dat gelukt is; anders denk ik graag even met je mee. Voor nu een goed weekend gewenst. Vriendelijke groet, Bas Baanders

Beste Bas,

Helaas kan ik niet bij deze bijeenkomst aanwezig zijn wegens andere verplichtingen maar ik ben wel erg geinteresseerd. 

Wil graag op de hoogte blijven of op een andere datum insteken. Erg goed dat er aandacht voor is. 

Vriendelijke groet,

Marlene van Steensel

Stichting BE4YOU2

Hallo, ik wil me ook graag aanmelden voor 22 november. Helaas lukt dat niet via de registratielink. Ik ben geregistreert als lid, kunt u me aanmelden? Vriendelijke groet Paola Buitelaar

Home
Wie we zijn
Wat we doen
Actueel
Themabank
Opleidingen
Goed Toezicht
Inloggen